Освен за сърцата на хората, Samsung и Apple имат още едно поле, на което водят тежки битки – съдебната зала. Битката за патенти стана пословична, но и ожесточена. Вчера стана ясен изходът на последния сблъсък. Федералното жури на съда в щата Калифорния реши, че Samsung е нарушила патенти на Apple и трябва да плати обезщетение в размер на почти 120 млн. долара. Компанията от Купертино също не успя да се измъкне суха и ще трябва да заплати 158 000 долара на Samsung, а причината е същата – нарушени патенти.

 

В началото на делото Apple искаше да получи обезщетение в размер на 2.2 млрд. долара, обвинявайки корейската компания в нарушаване на пет патента, свързани с функции като: приплъзване за отключване, универсална търсачка, бързо свързване (quick linking), автоматична корекция на думи и фонова синхронизация. Samsung пък търсеше 6 млн. долара, тъй като обвини създателите на iPhone, че са нарушили два патента, свързани с работата на камерата и видео предаване.

 

Припомняме, че преди две години Samsung отново беше намерена за виновна и трябваше да плати 930 млн. долара, тъй като е използвала технология на Apple в създаването на по-старите си устройства. Това решение се обжалва. Основната причина за съдебните битки е желанието за надмощие на смартфон пазар, където Samsung се установи като лидер, въпреки че през 2007 г. имаше само 5% пазарен дял. На другия полюс е Apple, тъй като компанията отбелязва спад в своя дял.

 

Съмняваме се, че участниците се считат за победители. Със сигурност от Apple съжаляват, че Samsung се измъкна с толкова малко. Корейският гигант трябва да е доволен, че беше намерен за виновен по два от пет патента, което, в този технологичен бизнес, е повече от задоволително. За Apple битката не е само срещу създателите на серията Galaxy. Стив Джобс беше толкова ядосан на Android, която той виждаше като директно копие на iOS, че смело заяви, че ще поведе еквивалента на ядрена война срещу нея. Е, към този момент нито Samsung, нито Android са изпепелени. Въпреки че Google не беше страна в последното дело, от Samsung настояваха, че именно софтуерният гигант и Android трябва да са реалната цел на Apple.

 

Постоянните съдебни дела допринесоха за едно – компаниите стават малко по-предпазливи, когато става въпрос за патенти и интелектуална собственост. Смартфоните, които Samsung пусна след първото дело с Apple, нямат нищо общо с iPhone (нещо, за което бяха обвинявани по-старите модели). Заставате ли на страната на някоя от тези две огромни корпорации? Независимо от победителя, тези дела, превърнали се в медийни сензации, не довеждат до нищо революционно, а само до хвърляне на огромни ресурси от време и пари. Ресурси, които биха били много по-добре оползотворени, ако бяха инвестирани в нови продукти и разработки. Това ги прави вредни за потребителите. Дори, в някои ситуации - и за компаниите участници. Достатъчно е да си спомним сериозното дело от преди повече от 20 г., което Polaroid поведе срещу Kodak. Обвинението беше свързано с мигновената фотография, а Polaroid спечели, но основателят й Едуин Ланд хвърли толкова време, финанси и интелектуална мощ, че пазарът и продуктите останаха на заден план. Не искаме подобна съдба за никоя от хардуерните и софтуерни компании на нашето време. Това, от което се интересуват потребителите, е по-добри продукти и повече иновации. Разбира се, това е егоистичната гледна точка на потребител. Но все пак остава спорно – колко точно печелят и колкото губят компаниите от тези битки...

В понеделник съдът ще продължи своята сесия. Очаквайте още информация по темата.