Canonical, компанията зад Ubuntu, подписа първата си сделка за оборудване на смартфон със своята операционна система. Информацията беше съобщена от основателя и ръководител на продуктовата стратегия на компанията – Mark Shuttleworth. Информацията е поместена от Cnet. Той разкрива, кой хардуерен производител се е съгласил да изпозлва базираната на Linux операционна система, но се очаква да се появи на телефони от висок клас някъде през 2014 г.

 

„Приключихме първата си сделка“, заявява Shuttleworth по време на конференцията LeWeb, провеждаща се в Париж. „Преминахме от фаза „изготвяне на концепция“ към фаза „ще доставяме“. Това е нещо изключително важно за нашия екип.“ Първата сделка е факт, но вече се обсъждат и други евентуални партньори.

 

Новината отбелязва една голяма стъпка напред в развитието на деветгодишната компания, която се е специализирала в различни Ubuntu версии на Linux. Да, стъпката е голяма, но ще измине много време, докато тази операционна система се превърне в реална конкуренция на Android и iOS. Преди да се стигне до лидерите, Ubuntu Touch трябва да навлезе в битката на по-малко разпространените системи, където лидер е Microsoft с Windows Phone, но и където са още Tizen (Samsung и Intel) и Firefox OS (Mozilla).

 

 

Как ще пробие Ubuntu на големия пазар? Основно чрез партньорство с компаниите, който предлагат услуги – LinkedIn, Baidu, Facebook, Evernote и Pinterest. Поне това е един от начините. Според Shuttleworth много от тези компании виждат Android като система, която направлява потребителите към услугите на Google, а Ubuntu ще постави техните услуги в центъра, на преден план. Той допълва, че интерфейсът на операционната система е „свеж и изчистен. Той е много по-практичен и лесен за употреба.“

 

Друг плюс е, че системата е отворена. Въпреки всичко, за да бъдат привлечени разработчиците на приложения, операционната система трябва да придобие нужната популярност. Важна е и подкрепата от доставчиците. Shuttleworth е получила потвърждение за такава от Vodafone, 3, EE, KT, Verizon, Deutsche Telecom, T-Mobile и още много други. И за финал – софтуерът написан за Ubuntu Touch ще работи с Ubuntu базирани домашни компютри, а някой ден - и с бъдещите Ubuntu таблети и телевизори. Плановете са наистина грандиозни.

 

Shuttleworth основава Canonical през 2004 г. Това са годините, в които Linux се смята за основна алтернатива на Windows PC. Компанията продължава своето развитие на пазара за сървъри и с основен фокус върху облачно-изчислителните услуги (Amazon Web Services' EC2).

Мислите ли, че смартфоните с Ubuntu Touch ще засилят конкуренцията?

Прочетете за Cyanogen Inc. - нова компания, прицелена в третото място при мобилните операционни системи.