(Преводен материал) Цветните коледни снаксове и бисквитките, продавани в магазините, може да изглеждат празнично, но внимавайте. Ако се храните с тях, са възможни странични ефекти като хиперактивност, особено при децата. Причината е, че всички храни, обагрени в коледни цветове, са направени с изкуствени оцветяващи химикали, сред които и Red #40.

Тези изкуствени оцветяващи химикали се добиват от каменовъглена смола (катран). Те са синтезирани при химически реакции в лаборатории, след което са доставени на производителите на храни, за да бъдат ползвани в съставките на комерсиални хранителни стоки. Почти всички „плодови“ продукти, продавани в магазините, съдържат изкуствени зелени химикали, но потребителите се лъжат, че купуват продукти, съдържащи истински плодове (напр. авокадо).

Оцветителите причиняват ADHD (хиперактивност и импулсивност)

Научните изследвания свързват изкуствените оцветители за храни с поведенчески нарушения (ADHD) у децата. Казано иначе, тези оцветители променят функцията на човешкия мозък. Когато са комбинирани с други продукти като рафинирана захар и житни съставки, също масово използвани в направата на празничните лакомства, оцветителите могат да предизвикат хиперактивност, свръхемоционалност или честа смяна на настроенията – и при деца, и при възрастни.

Ако искате да прекарате един спокоен коледен сезон, избягвайте купуването и консумирането на празнично боядисани чипсове, бисквити, лакомства – изобщо подобни заводски храни. Почти без изключения те съдържат химически червени и зелени оцветители. В тази връзка е разумно да избягвате и месните продукти, които изглеждат необичайно червени. Такова месо е третирано със содиев нитрат, който дава червения (пресен) цвят.

Содиевият нитрат действа като химически консервант на цвета и изкуствено подсилва вкусовите качества. Кое му е лошото? Известно е, че содиевият нитрат рязко повишава риска от колоректален рак, рак на панкреаса, мозъчни тумори и левкемия.

Моля, споделете този материал със семеството си и с приятели, за да могат сами да се предпазят от храните, съдържащи катранени и други синтетични химикали. Желая на всички весели (и здравословни) празници! Лесно е – просто избягвайте цветните „коледни“ отрови, поставяни в заводските храни.

Автор: Майк Адамс

Източник: Natural News

Тагове: