Още с появата му никой не знаеше в коя категория да постави смарт часовника - от една страна, той изпълнява функциите на аналоговия си колега, от друга - до голяма степен зависи от синхронизацията с някое допълнително устройство. Производителите предлагат модел след модел, а мнозина задаваха един и същ въпрос: Коя е отличителната черта на умния часовник? По-бързият достъп до някои функции е нещо наистина полезно, но заслужава ли си цялата тази развойна дейност да бъде сведена до ниво дистанционно за смартфон? А появата на толкова много алтернативни тракери допълнително разми целите, към които се бе устремил всеки умен часовник. Докато Apple не подходиха в типично техен стил: без да бъдат иноватори в дадена сфера, те полираха до съвършенство облика на предлагания от тях Apple Watch - до такава степен, че днес той е представян като важно условие за оцеляване.

 
По време на събитието Far Out, чийто основен акцент беше най-новата серия iPhone 14, място намери и 8-а серия на Apple Watch. Усетили правилната посока, видеото демонстрира моменти на извънредни ситуации, при които умният часовник на Apple е помогнал за спасяването на човешки живот - било то да се свърже с номера за спешна помощ, да предаде точна локация или да сигнализира за сърдечен проблем. Но изводът беше ясен: без смарт часовник може и да не оцелеете.  
Връщайки се назад във времето, откриваме още подобни послания: когато през 2018 г. Apple представи функцията, която може да открива нередовен пулс, Тим Кук нарече часовника животоспасяващ. Но натрупването на няколко функции като индикация за катастрофа и възможността за спешни повиквания му предначертава едва ли не задължителен характер.  
И все пак може ли умният часовник да ви направи по-здрави. Краткият отговор е: Да, но с някои уточнения.
Да вземем например функцията за сърдечен ритъм - тя сигнализира, когато хората имат анормален сърдечен ритъм, който може да показва предсърдно мъждене, състояние, което увеличава риска от инсулт или сърдечна недостатъчност. Но според проучване, проведено от 2020 г., повечето пациенти, които разчитали на този подаден сигнал, в крайна сметка не биват диагностицирани със сърдечно заболяване. „Това може да причини безпокойство на хората, които идентифицира, и ако няма лечение, тогава може би не е от голяма полза“, заявява пред The Verge авторът на изследването Джош Певник, съдиректор в отдела по информатика в Медицински център Cedars-Sinai в Лос Анджелис.  
Друга функция може да открива нивата на кислород в кръвта, но китката обикновено е трудно място за получаване на точни показания. Освен това този тип устройства не са официално одобрени като медицински и някои специалисти не приемат показанията им като достатъчно достоверни.  
8-ата серия на Apple Watch разполага и с функция за измерване на телесната температура и тепърва предстои да видим дали ще бъдат регистрирани някакви отклонения. Според Дженифър Радин, епидемиолог от отдела за цифрова медицина в Scripps Research Translational Institute, някои отклонения в индивидуални ситуации са напълно нормални, така че би било от голяма полза, ако датчикът съумее да ги идентифицира. Не са малко специалистите, които проверяват дали сигналите на носимите устройства могат да открият и кога хората се разболяват. Така че посоката е ясна - някои смарт часовници ще се опитат да излязат от сянката на фитнес тракерите и ще се ориентират към по-високи цели относно здравето на потребителите. А това е доста висок залог за изпълнение. 

Снимки: Apple

Виж още: Watch Ultra на Apple за 799 долара е по-голям, по-здрав и издържа по-дълго