Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Когато става въпрос за геймърски монитори, всички знаем какво се търси от играчите – подходящ размер, бързина на опресняване и високи резолюции. Както и някои други глезотии като шарен и разчупен дизайн, понякога дори агресивен, голям брой възможности за свързване и добра вградена звукова система. Говорейки обаче за новите монитори Samsung Odyssey OLED G9,тук играта отива на ново, далеч по-високо ниво. За какво става въпрос?

 

Подгответе се за едно голямо преживяване

 

Когато за първи път погледнете към Samsung Odyssey OLED G9, е възможно да се впечатлите сериозно, но в добрия смисъл – размерите и формата на този 49-инчов гигант сред мониторите ще накарат бюрото ви да изглежда скромно, дори и да не е от най-малките. Ултраширокият 32:9 извит дисплей е със зашеметяващата резолюция от 5120 х 1440 пиксела, като размерът му е еквивалентен на два 27-инчови 1440p монитора, поставени един до друг. С обща дължина от 120 см мониторът може и да се събере на едно стандартно бюро, без да оставя почти никакво място за нищо друго от двете му страни. Например, ако имате високоговорители, разположени около стария ви монитор, вероятно ще трябва да си купите по-голямо бюро или да проявите творчество с опциите за монтаж на акустичната система. За щастие мониторът поддържа стандартен монтаж 100 x 100 VESA и благодарение на тънкия и лек профил на своя OLED панел е възможно сравнително лесно да бъде разположен и на стената. Неговата лека извивка от 1800R означава, че може би ще стърчи малко от двете страни, но това едва ли би било кой знае какъв проблем. От тази гледна точка OLED G9 е идеалната комбинация за игри и всякакъв вид други приложения, включително гледане на видео и филми и дори сериозна работа като например дизайн, анимация и др. Поглеждайки от задната страна на монитора, ще видите един симпатичен кръгъл LED пръстен, наречен Core Lighting, който разпръсква мека светлина и може да бъде настроен на статичен цвят или напълно изключен. Налице е и функцията CoreSync, която позволява отразяване на светлината в стената отзад спрямо съдържанието на екрана, което допринася за допълнителното потапяне в атмосферата на игрите. Светлината е доста фина и ще я забележите добре само ако самият монитор е пред бяла стена.

Отдолу ще намерите традиционен миниатюрен превключвател за навигация в екранното меню (макар че дистанционното прави това доста излишно) заедно с избор от опции за свързване. Те включват HDMI 2.1 порт, Micro-HDMI 2.1 порт и троен USB хъб, заедно с DisplayPort 1.4 порт.

 

Бързина, точност и детайл

 

Технологията OLED на панела осигурява дълбоко, наситено черно, живи цветове и невероятно контрастно съотношение, което води до завладяващо визуално изживяване. Мониторът е със сертификат HDR1000, което гарантира изключителна яркост и HDR производителност, извеждайки на преден план всеки детайл от всяка една игра, която играете, или филм, който гледате.

Всичко от игрите до холивудските блокбъстъри изглежда просто зашеметяващо и ще ви бъде изключително трудно да се върнете към панелите без OLED, след като прекарате известно време пред OLED G9. И докато аналогично качество на картината все пак можете да получите и от други, по-малки QD-OLED панели, то 49-инчовият ултраширок характер на този конкретен дисплей ще обгърне по безкомпромисен начин целия ви поглед. В бързите игри това е огромно предимство. По-голямото зрително поле ви позволява да забележите вражеските играчи много по-рано, като същевременно улеснява планирането на различните игрови стратегии.

 

ВИЖ ОЩЕ: SAMSUNG 8K NEO QLED TV QN900C - ВЪРХОВНО 8К ИЗЖИВЯВАНЕ

 

В не толкова динамичните игри и симулаторите, например QD-OLED визуализацията, съчетана с огромния екран, създават едно наистина специално изживяване с по-високо ниво на реализъм. И това е всичко, без да споменаваме производителността, която ни дава вградената технология VESA DisplayHDR True Black 400 и която предоставя на очите ви красиво балансирани ярки и тъмни сцени, които могат да се променят по ваш вкус в играта и/или чрез Windows и самия монитор.

Да не забравяме – Odyssey OLED G9 е създаден специално за най-взискателните геймъри и поради тази причина скоростта на реакция е с изумително ниски стойности – едва 0.03 ms при честота на опресняване на дисплея от 240 Hz. „Мозъкът“ на монитора – вграденият Neo Quantum Processor Pro, извежда Odyssey OLED G9 една стъпка или дори две напред в сравнение с другите геймърски OLED монитори. Тук е използван алгоритъм за задълбочено самообучение, който се базира, разбира се, на изкуствен интелект. Това позволява интелигентен анализ на изображенията и автоматично оптимизиране на образа, регулирайки яркостта и усилвайки контраста.

Като се има предвид огромното количество пространство, което мониторът предлага, няма да е трудно да кажем, че OLED G9 освен геймърски е един превъзходен монитор и за други задачи. Освен играта на два екрана върху един чрез функцията Multi View може спокойно да отворите  няколко прозореца на браузъра, да стартирате Photoshop, Spotify и други приложения, работещи едновременно, като на дисплея ще има достатъчно място за всички тях.

Друго впечатляващо нововъведение е възможността за игри с помощта на облачни услуги – без необходимостта от допълнителен хардуер. Функцията Gaming Hub на Samsung позволява да стриймвате игри от повечето популярни платформи, като Game Pass на Microsoft, Amazon Luna и GeForce Now. Разбира се, ако искате да погледате любим сериал или филм, докато си почивате – можете да се възползвате от Samsung TV Plus, която превръща монитора в пълноценен Smart телевизор.

 

В крайна сметка…

 

Използвайки Samsung Odyssey OLED G9, не само че няма да ви се налага да се справяте с множеството захранващи кабели за повече от един монитор, но разполагането на всичко това на един дисплей ще ви предостави луксозно изживяване – нещо, което преди появата на Odyssey OLED G9 е нямало как да усетите и разберете. Ако сте запалени геймъри, разполагате с необходимите финанси, място и подходящ компютър за разгръщане пълния потенциал на монитора, то не се колебайте относно неговия избор!

Снимки: Samsung