Модерните електромобили пристигат с много удобства и иновативни функции, но за радост или беда всички те зависят от софтуера на съответните превозни средства. Стана ясно, че някои от опциите могат да бъдат включени към месечен или годишен абонамент – един доста неприятен факт за всички, които знаят, че автомобилът им има огромен потенциал, който обаче е на разположение единствено ако за него се заплаща на регулярна база. Но дори всичко останало да е идеално, се оказва, че има и някои други условия за софтуера – като например да не изпробвате да го ъпдейтвате, докато автомобилът ви е паркиран под наклон. Клеър Елайза сподели скрийншот, в който получава системно съобщение на дисплея на своето BMW i4, че мястото за паркиране е „твърде стръмно“, за да се извърши надстройка на софтуера.

 

Оказва се, че BMW нямат обяснение защо това се случва. Говорител на компанията коментира пред The Drive, че най-вероятно това е причинено от сензорите на автомобилите, които се включват дори при малко вероятни сценарии и се опитват да предотвратят потенциална възможност ъпдейтът да започне (и евентуално да бъде прекъснат), докато автомобилът е в движение. Равният терен не е единственото условие – към списъка се прибавят още:  

  • Превозното средство да бъде поставено в режим за ъпдейт на софтуера.
  • Необходимо е свалянето на софтуера да бъде изцяло завършено, като останете свързани към интернет чрез мобилен интернет или BMW Connected App.
  • Трябва да има достатъчно ниво на заряд на батерията.
  • Трансмисията трябва да е в режим на паркиране.
  • Двигателят, ако има такъв, трябва да е загасен.
  • И разбира се: Автомобилът не може да се паркира на наклон.  

Така че ако живеете в хълмист район – потърсете друго място, на което да можете спокойно да извършите актуализацията на софтуера.  

Снимки: BMW

Виж още: Mercedes се похвалиха, че са надминали Tesla по отношение степента на автономност