Автомобилният гигант Ford демонстрира първото тийзър изображение на своя изцяло електрически мощен SUV, известен с кодовото име Mach 1. Мистериозният кадър идва точно девет месеца, след като компанията обяви модела на голямото автоизложение в Детройт.

За първи път Ford заяви своите грандиозни планове в сегмента на електрическите автомобили в края на 2015 година, но от тогава до сега не беше представен нито един изцяло нов модел - компанията все така продължава да дава обещания, които обаче стават все по-смели и вдъхновяващи. Така през 2015 година бе съобщено, че до 2020 година фирмата ще представи 13 нови електрически коли, като делът им от цялата гама от модели ще стигне 40%. 

Днешното изявление на пресслужбата на компанията гласи, че трябва да бъдат очаквани 16 нови електромобила до 2022 година, но ключовият сред тях - достъпен кросоувър - ще дебютира още през 2020 година.

Електрическият кросоувър ще може да изминава до 480 километра с едно зареждане, ще има завидна динамика и функция за обновяване на програмното обезпечение "по въздуха". За салона са предвидени "големи екрани".

Засега в гамата от модели на Ford, при това само за САЩ, има само един електромобил - Focus Electric. Той бе обновен вече няколко пъти.

Напоследък Ford има финансови проблеми и Moody’s свали кредитната оценка на компанията. С други думи тя трябва да свърши доста работа преди Mach 1 и останалите е-модели изобщо да излязат на пътя.