Пицата, беконът и бургерите са универсално приемани за вкусни, но вредни изкушения. От друга страна броколите, спанакът и други подобни са считани за полезни, но крайно неприятни на вкус. Дали това наистина е така, или само навикът ни кара да се храним нездравословно? Учени от Университета Тъфтс отговарят на този въпрос – реакцията ни към храните е преди всичко условен рефлекс.
Предишни проучвания показват, че след като се пристрастим към нездравословните храни, отказването става изключително трудно. В опит да превъзмогнат това учените провеждат експеримент с група от 13 мъже и жени с наднормено тегло. Диетата, която използват е специално избрана – балансирана храна, в количества, в които те да няма периоди на глад. Контролната група, отново с наднормено тегло и лоши хранителни навици, се храни с каквото пожелае. Шест месеца по-късно след ядрено магнитен резонанс на мозъците на пациентите, учените наблюдават промени в мозъчния център за възнаграждение. Консумирането на здравословни, нискокалорични храни е награждавано с по-голямо количество хормони на удоволствието от храненето с джънк. С други думи - хората вече предпочитат
Този дългосрочен метод за отслабване показва, че всеки от нас може да убеди мозъка си да се храни по-здравословно, по-рядко да посяга към бързото хранене и да бъде точно толкова щастлив, но доста по-здрав.