Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Ако има нещо, което не подлежи на спор относно това, какъв телевизор да изберем, то на първо място е големината на неговия дисплей. Разбира се, огромните телевизори са в известна степен неподходящи за помещенията с малък размер като кухни, столови или стаи, в които размерът на екрана се доближава до размера на стената. Ревюто ни днес е посветено на избора, който трябва да направим, ако искаме да се сдобием с усещането за кино, удобно разположени на дивана в хола. За целта ни е необходим подходящ „инструмент“, като няма да ни е трудно да намерим такъв, особено ако се спрем на новата Neo QLED серия телевизори на Samsung.

 

Прелюдия или по-скоро скок към 8K резолюцията

 

Няма какво да се залъгваме – съвременният начин на живот и забавление, преминаващ под знака на новите технологии, се променя буквално всяка година, ако не и всеки месец. Доскоро 4K резолюцията бе основен стандарт при избора на качествен телевизор, но както казахме – всичко се променя. Едва почукала на вратата, 8K резолюцията започна да набира скорост, като вече всички големи производители насочиха фокуса относно своите върхови модели към нея.

Samsung бяха едни от първите, които пуснаха на пазара 8K модели още през 2018 година, но в случая ще обърнем внимание на новата Neo QLED 2022 серия. Последната предлага зашеметяваща 8К визия, базирана на технологии от най-ново поколение. За нея се грижи Neural Quantum Processor в комбинация с невероятната Shape Adaptive Light, която анализира сцените на екрана и осигурява тотален контрол над светлината, идваща от Quantum Mini LED елементите, с която серията е снабдена. Това от своя страна води до още по-пълноценно HDR изживяване, което позволява пълно потапяне в развлекателното съдържание. Говорейки за 8K резолюциите – те вече са навсякъде около нас, а не само като някакви „бутикови“ демо записи,  каквито можете да видите само в някой магазин за техника например. За наша радост 8K съдържанието става все по-достъпно и все по-популярно. Относно разработването на игри и всякакво друго визуално съдържание съвсем скоро 8К ще се превърне в стандарт. Така например притежателите на телефони от сериите Samsung Galaxy S20, S21, S22 могат да заснемат съдържание в 8К режим и да го стриймват директно на телевизора. За игрите не е необходимо дори да споменаваме – почти всяко съвременно заглавие предлага преживяване в 8K резолюция. От друга страна е налице тенденция към трайно повишаване обема на 8К съдържание и в YouTube. Тук трябва да споменем, че 8К телевизорите на Samsung, благодарение на мощния си 8K процесор могат да преобразуват съдържанието, независимо от източника и оригиналното качество. Това се случва чрез технологията на компанията AI Upscaling, която намалява шума пиксел по пиксел, създавайки безупречни текстури и реалистични очертания.

 

Новата серия  Neo QLED от Samsung – колкото повече, толкова повече

 

Серията телевизори Neo QLED са истинска иновация в бранша, която издига на ново ниво качеството на картината, цветовете,  контраста и звука. Samsung успешно надгражда QLED технологиите, а гамата Neo QLED 2022 надгражда върху Neo QLED гамата от 2021 г. по един невероятен начин. Новите предложения от Neo QLED гамата включват както 4К модели (QN95B / QN91B / QN85B / QN90B), така и 8К (QN900B / QN800B / QN700B). Няма да се впускаме в подробно описание на всеки един от моделите, а по-скоро ще представим някои от забележителните нови технологии в тях и тяхното значение относно бъдещето на домашното забавление. Факт е, че всички модели от серията предлагат огромна като размер картина, която ще ви даде нов поглед върху любимите сериали, филми и игри.Технологии, които идват от бъдещето

 

Серията телевизори Neo QLED са буквално натъпкани с всички последни технологии, призвани да ни накарат да изживеем удоволствие от картината и звука, познати ни от кинопрожекциите, но в домашна обстановка. Това всъщност е и причината все повече потребители на електроника да избират по-големия размер на дисплея, когато става въпрос за избор на телевизор. Относно картината в новата серия за нея се грижат процесорите Neo Quantum и Neural Quantum (наличен във флагманите от серията), които са снабдени с Изкуствен интелект, имащ една единствена цел – да ни потопи в невероятно детайлните изображения независимо от качеството на съдържанието. Новото при топ моделите е, че вместо една невронна мрежа, анализираща данните, процесорът използва данни, генерирани от 20 невронни мрежи, за да подсили всеки визуален детайл от съдържанието.

Хубавата новина за всички почитатели на качествените филми и сериали е, че имаме и увеличение на нивото на яркостта от 12- на 14-битова градация при всички модели от серията с цел повече контрол на светлинния източник – т.нар. Quantum Mini LED елементи. Така телевизорът контролира осветеността в 16 384 степени, или четири пъти повече в сравнение с предлаганите в по-старите модели – 4096 степени. Върховият модел в серията – 8К моделът QN900B, е с изцяло нова технология на екрана, която предоставя върховото постижение на Samsung относно управлението на светлината. Това е Quantum Matrix Pro, която е снабдена с 1.5 повече зони на осветление от стандартната Quantum Matrix технология.

Друга новост в цялата гамата 2022 Neo QLED е технологията Shape Adaptive Light, която позволява на процесора да анализира всички контури, форми и повърхности, за да контролира формата на светлината на Quantum Mini LED елементите. По този начин се оптимизира яркостта и прецизното визуализиране на всички обекти на екрана, като резултатът се изразява в невероятно качество на картината и пълноценно HDR съдържание. Моделите от Neo QLED на Samsung са снабдени и с технологията Real Depth Enhancer – високоинтелигентен алгоритъм за качеството на картината. Чрез него се гарантира още по-близко до действителността чувство за реалистичност чрез дефиниране и анализ на обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина. В поредицата от иновации можем да включим и режима EyeComfort, който автоматично регулира яркостта на екрана и тоновете чрез вграден светлинен сензор и информация за изгревите и залезите. Когато светлината в помещението се промени, екранът постепенно намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, като адаптира нивата на синята светлина. А това гарантира повече комфорт на визуалното изживяване в тъмните часове на деня, като намалява синята светлина, която би имала въздействие върху качеството на съня.

ВИЖ ОЩЕ: Samsung Galaxy A53 5G – флагманът в средния клас (РЕВЮ) 

Още няколко нови технологии, включени в новата серия, са Quantum Dot и Quantum HDR за богати и наситени цветове, технологията Quantum Dot, която е абсолютна иновация при дисплеите, състояща се от квантови точки с наноразмер, за да предостави пълния обем на цветовете. Налице в моделите от серията е т.нар антирефлекснa технология, която намалява разсейването и дразненето от светлинните отражения, независимо от това, къде седим пред телевизора. Това се допълва и от Ultra Viewing Angle технологията, която осигурява неизменно ясно и детайлно изображение дори когато седим встрани от екрана. FreeSync Premium Pro – със сертифицираната технология AMD FreeSync Premium Pro™ картината е плавна, без никакво накъсване, визиите са с изключително висок динамичен обхват и ниско забавяне на хода.

Всички нови QLED модели телевизори за 2022 г. на Samsung получиха първия в света сертификат за дисплей Pantone Validated от Pantone, глобален авторитет в областта на цветовете и създатели на системата за цветово съответствие на Pantone (PMS). Това означава, че моделите възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, както и новодобавените 110 нюанса на тона на кожата, намиращи се в насоките на Pantone.

Безкомпромисно звучене


Звукът е също изключително важен компонент за всеки съвременен телевизор. В новата серия тук също са налице някои модификации и надграждане спрямо по-старите модели. Това е преди всичко използването на технологията OTS (Object Tracking Sound), която насочва звука, така че да се движи през пространството заедно с посоката на движение на обектите на екрана. 8K флагманът QN900B е оборудван с OTS Pro – технология, която включва мощни високоговорители, които усилват звука според сцената и действието, така че той да е още по-всеобхватен. Останалите модели залагат на добре изпипаната OTS +, която осигурява пиршество за слуха на киноманите. Освен това новата линия Neo QLED телевизори предлага впечатляващ звук и благодарение на Dolby Atmos технологията, която анализира обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина. От своя страна SpaceFit Sound технологията пък анализира обкръжаващата среда в помещението и след това автоматично калибрира звука на телевизора до оптимални настройки, за да може автоматично да се настрои спрямо обкръжаващата среда.


Безкрайно елегантен дизайн


Телевизорите от новата серия са перфектно допълнение към всеки интериор. Докато при миналогодишните 8К модели от гамата Neo QLED имахме емблематичния Infinity One Design, който се отличаваше с впечатляващо тънък профил и рамка Ultra Slim Frame, която елиминира всякакви разсейващи фактори, през тази година той присъства и в премиум 4К модела QN95B. Новите модели се предлагат с разширени опции при аксесоарите с цел още повече възможности за персонализация. Аксесоарите за монтаж на стената Full Motion Slim Wallmount Wall Mount, както и поставката Auto Rotating Wall Mount Stand стъпват върху технологията за гледане на съдържание във вертикален режим, познат от телевизорa Samsung The Sero, и позволяват на потребителите да се наслаждават на подобно на мобилното изживяване, като техният екран автоматично се завърта. Друг аксесоар, който допринася за минималистичния облик на Neo QLED телевизорите, е тънкият подвижен модул Slim One Connect, елиминиращ количеството кабели около телевизора. При новите модели ще видим отново иновативното соларно дистанционно Solar Cell Remote, което се зарежда от слънчевата светлина и редуцира използването на батерии за еднократна употреба. През 2022 година към него е добавен стандартът RF harvesting, който улавя всички радиосигнали, преминаващи през помещението, и ги преобразува в енергия. Освен това устройството е снабдено с иновативни смарт функции като гласов асистент, бързи бутони и т.н.   

Снимки: Samsung