Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Попаднах на някои мнения в интернет пространството, че новата серия флагмани на Samsung са твърде сходни със своите предшественици. Макар визуално това да е така, днес ще разбием мита за всичко останало, като разгледаме какви точно са предимствата на Galaxy S24 серията.

 

Circle to Search with Google

Случвало ли ви се е някога да гледате видео и да забележите нещо, което адски много ви допада - предмет, дреха, храна, място или каквото и да е? Е, функцията Circle to Search with Google, с която идват моделите Galaxy S24, вече е тук и прави откриването на почти всичко детска игра.

Единственото, което трябва да направите, е да задържите Home бутона и просто да оградите в кръг обекта на вашия интерес - с пръст или с S Рen, вие решавате. Мигновено ще получите резултати от Google с всичко налично като информация за него.

Може да използвате тази функция в почти всяко приложение - YouTube, TikTok, Facebook, Instagram и така нататък. Важно е да се отбележи и че Google ще предостави резултатите от търсенето върху приложението, в което сте, така че няма да го затвори и може да продължите, докъдето сте били, когато сте готови.

По този начин може да потърсите якето, което сте видели на снимката на ваш приятел; географската забележителност, където е снимано видеото; каква порода е кучето на любимия ви инфлуенсър; как се нарича ястието, което похапват героите във филма, и още каквито се сетите ситуации, без да напускате приложението, в което сте.

 

Преводи в реално време

Samsung демонстрираха няколко метода за превеждане на чужди езици в реално време, но за мен далеч най-впечатляващ е вграденият в приложението за мобилни разговори. Когато звъннете, за да направите резервация в хотел или ресторант в чужбина и нямате общ език с отсрещната страна, тази функция е безценна. Тя предлага превод на речта в реално време, като дори може и да я превръща в писмен вид. Тази функция се нарича Interpreter и работи дори без Wi-Fi връзка и мобилни данни.

По този начин казвате нещо на английски например и телефонът автоматично превежда изречението на френски, ако това е езикът на вашия събеседник. След това превежда неговия френски отговор на английски и така установявате връзка. За момента не се предлага български, но се надявам, че на даден етап и той ще присъства като опция. Поддържат се 17 други езика, сред които английски, немски, испански, френски и други, а списъкът предстои да расте.

Тези функции се пренасят и в чатовете, като с помощта на изкуствения интелект вече може да превеждате писмени съобщения. Има вграден AI в клавиатурата на Samsung, който извършва преводи измежду споменатите 17 езика. Още по-впечатляващото е, че има и опция за транскрибиране на гласови съобщения, така че комуникацията с жителите на света никога не е била толкова лесна.

 

AI функции в камерата

Новата Quad Tele System конфигурация, разполага с петкратно оптично увеличение, улавя до 50% повече светлина и като добавим Adaptive Pixel технологията, получаваме една от най-добрите камери на пазара, когато говорим за приближаване - 2х, 3х, 5х, 10х или дори 100х. ProVisual Engine също спомага за яснотата и големия брой детайли, когато снимаме обекти в далечината.

Подобрено е и снимането при по-слаба осветеност, т.нар. Nightography - камерата вече улавя по-големи пиксели - 1.4 um, което е с 60% повече в сравнение с предходния модел. Като добавим към това оптичната стабилизация (OIS) и ISP модула, резултатът е по-ясни вечерни снимки с осезаемо по-ниски нива на шум. Това се отнася както за снимките, така и за видеоклиповете, а дори и за режими като Space Zoom.

Промените не приключват дотук, защото заснемането на желания кадър е само първата стъпка. Вече може да използвате функцията Generative Edit, която допълва фона с помощта на AI. Това е много полезно, ако, да кажем, снимката е леко накриво и искате да я изправите. Ако пък не искате да се занимавате с допълнителна обработка, тогава може просто да натиснете Edit Suggestion и изкуственият интелект автоматично ще предложи корекции, така че да оптимизира снимката.

 

Подобренa устойчивост

Когато говорим за устойчивостта на Galaxy S24 устройствата, тогава се има предвид всяко значение на думата "устойчивост", което можете да си представите. От една страна, Corning Gorilla Armor покритието на дисплея е четири пъти по-устойчиво на надраскване и увеличава издръжливостта на счупване с 50%. Рамката на смартфоните вече е титанова, а седемте години пълна софтуерна поддръжка ни оставят малко поводи за смяна на телефона.

Използвани са рециклирани пластмаса, стъкло и алуминий за направата на някои от външните и вътрешните елементи, а за първи път батерията е произведена от поне 50% рециклиран кобалт. Използвани са минимум 40% рециклирана стомана при високоговорителите и поне 10% рециклиран преди потребление TPU в страничните бутони и бутона за звука. Кутията на всяко Galaxy S24 устройство е направена от 100% рециклирана хартия.

 

Заключение

За дизайна няма какво да си кривим душата - определено прилича на миналогодишния, но дори това може да се тълкува позитивно. Никога няма да разберем истинската причина за запазването му, но тя спокойно може да бъде, че е достигната пикова точка на синтез между стил и функционалност, която трудно може да бъде прескочена поне на този етап.

Относно всичко, което остава невидимо за окото, в този материал изброихме поне няколко значителни разлики, които правят Samsung Galaxy S24 серията не само различима, но и по-добра от всичко, което ни е показвал брандът досега.

 

Вижте още: Серията Samsung Galaxy S24 вече е в продажба в цял свят