До неотдавна масовата дефиниция за геймърски лаптоп беше, че това е адски тромава и скъпа машина, която е доста непрактична алтернатива на настолната гейм конфигурация. С развитието на технологиите обаче тази концепция драматично се промени в последните години, тъй като процесорите и видеокартите станаха категорично по-достъпни и енергоефективни, а все повече мощност може да бъде събрана в относително компактния профил на преносимия компютър. Една от компаниите, които бързо се настаниха и превзеха тази своеобразна ниша, е MSI, която си спечели любовта на геймърите както с подкрепата за поредица от е-спорт отбори и организацията на различни международни геймърски събития и турнири, така и с висококачествените геймърски конфигурации на пазара за лаптопи.

Навлизането в празничния сезон в края на годината традиционно е време, в което хората поглеждат по-често към офертите за различни устройства, с които да обновят домашната си техника. За геймърите сезонът е с допълнителен заряд, тъй като по това време традиционно излизат някои от най-очакваните заглавия на годината. Ако РС игрите са вашата страст и търсите решение, което не прави компромис между производителност и мобилност, със сигурност ще ви бъде интересно да видите предложенията на MSI в този сегмент по повод кампанията в рамките на Черния петък. Тя ще продължи от 11 ноември до 1 декември 2022 година.

Както казахме, вече не е задължително вашата система да заема бюро и половина, за да може да се насладите на най-новите гейм заглавия. Талантливите инженери от MSI са успели да скрият огромна мощ под капака на едни наистина внушителни, но все пак напълно преносими модели, които по нищо не отстъпват на десктоп събратята си. Изборът на геймърски лаптоп се свежда до няколко ключови елемента: наличието на бърз процесор и мощна видеокарта; адекватен дисплей; визуална атрактивност, която е също доста важна за всеки сериозен геймър, и известна степен на портативност.

Подобно на легендарния остър самурайски меч, серията Katana е оптимизирана за невероятно динамичен геймплей и производителност, допълвани от ефектна светеща в червено клавиатура, с която буквално и преносно да блеснете на виртуалното бойно поле. Двойката Katana GF66 12UGS и Katana GF66 12UGS се отличава с широк 15-инчов дисплей с цели 144 Hz честота на опресняване, което ви позволява практически да отключите кадрите в секунда и в най-тежките графично игри и да се насладите на светкавично бърз и плавен геймплей. За това се грижи комбинацията от 16 GB RAM памет и видеокарта Nvidia RTX 3070 Ti с второ поколение технология за проследяване на лъчите. Картата е оптимизирана с помощта на захранваната с изкуствен интелект Nvidia DLSS функция. На практика тя позволява да пуснете играта на по-ниска резолюция за по-високи кадри в секунда, а след това я обработва в по-висока и така всеки детайл изглежда сякаш е възпроизведен в по-високата резолюция. SSD дискът тук е с капацитет 512 GB.

На свой ред Katana GF66 12UD и Katana GF66 12UD предлагат същия капацитет място за съхранение, но графичният ускорител тук е RTX 3050 Ti. Това GPU е достатъчно за 1080р гейминг с високи детайли, макар проследяването на лъчи да не е достъпно във всяка една игра. И в четирите варианта процесорът е i7-12700H, базиран на архитектурата Alder Lake – първия сериозен опит на Intel да навлезе в света на хибридните архитектури. Чипът е предназначен специално за лаптопи с висока производителност и носи сериозни предимства като поддръжка на DDR5 памет и по-мощната вградена Хе видеокарта.

Ако търсите малко по-достъпно решение, което да не идва непременно за сметка на спад в хардуера, Katana GF66 11UD може да заслужи вашето внимание. Core i5-11400H процесорът пак е от висок геймърски клас, вече базиран на Tiger Lake. Способен е да подкара на High или Ultra настройки почти всички игри от миналата година, особено ако бъде комбиниран с добра видеокарта – а наличната тук RTX 3050 Ti е точно такава. Оперативната памет е 8 GB RAM.

Всичко това, разбира се, оказва сериозно натоварване върху охлаждащата система на лаптопите, но иновативното термално решение за процесора и видеокартата на MSI разпределя изключително равномерно топлината благодарение на 2 вентилатора и 6 отвеждащи тръби, така че да получите най-доброто от машината дори при екстремно натоварване. 

Само един поглед към машините от серията Crosshair като Crosshair 15 B12UGZ и Crosshair 15 B12UGZ е достатъчен, за да ви покаже, че това са конфигурации, насочени към наистина сериозния геймър. Въоръжени с най-новия процесор Intel Core i7-12700H от 12-о поколение, Crosshair 15 осигуряват безпрецедентен тласък във вашите проекти и изискващи производителност игри. Независимо дали сте геймъри или създатели на съдържание, видеокартата Nvidia RTX 3070 ви предоставя целия си арсенал. Тя е изградена на базата на Ampere – 2-ро поколение RTX архитектура на NVIDIA, – за да ви осигури най-реалистичната графика с проследяване на лъчи и авангардни AI функции като NVIDIA DLSS. Клавиатурата е с разкошна цветова подсветка в няколко различни цвята, включително специално подчертани WASD клавиши. Бутоните са с натискане от 1.7 мм за прецизност и добро управление. Към това трябва да добавим висококачествен звук с 3D аудио покритие. Клавишите разполагат с RGB подсветка, програмируема с приложението Mystic Light, може да допълва отлично гейм сесиите ви и прави машината да се отличава особено.

Pulse GL66 12UEK е ново поколение гейминг лаптоп, който се опитва не да допълни, а да замени изцяло вашата настолна машина. Идеята е, че може да играете любимите си игри без никакви ограничения и с тази немаловажна подробност, че когато се наложи, може просто да затворите лаптопа и да го вземете със себе си. Тази мобилност и компактните размери на машината наистина са сериозен фактор в неин плюс. Така винаги имате подръка процесор Intel Core i7-12700H и видеокарта Nvidia RTX 3060 – впечатляващо техническо постижение с второ поколение RTX технология и акцент върху стрийминга на игри. Просторното място за съхранение от 1 ТВ на SSD диска гарантира, че никога няма да се разделите с колекцията си от любими заглавия. Наличната оперативна памет е 16 GB RAM, но може да я увеличите чак до 64 GB, което ви гарантира защита срещу увеличените изисквания на игрите в бъдеще. Корпусът с тегло малко над 2 кг е масивен и внушителен, издържан в титаново сиво. Визията е създадена в сътрудничество с известния графичен дизайнер Маартен Ферхофен, който сякаш е изваял дигитална скулптура – внушителна, футуристична и безкомпромисна.

Каква би могла да е причината да се насочите към някой от тези модели – нужда от безкомпромисен гейминг, желание да бъдете на върха на технологичните нововъведения или преданост към един доказан РС производител като MSI? Новите предложения на компанията отговарят на всички тези изисквания – те са свръхмощни, невероятно атрактивни и въпреки очевидните си габарити все пак могат да бъдат преместени несравнимо по-лесно от всяка една настолна конфигурация. Ако сте наистина сериозни в своите геймърски намерения и имате нужните ресурси, машините от сериите Katana, Crosshair и Pulse от MSI на практика са едни от най-конкурентоспособните сред геймърските лаптопи от най-висок клас.

Снимки: MSI