През изминалата година геймърските портативни компютри бяха на мода, като Steam Deck беше водещ модел, а компании като Ayaneo, Asus и Lenovo искаха да получат дял от този пазар. Различни претенденти вече се опитаха да се преборят за титлата, но по една или друга причина не успяха. Сега, когато Lenovo е тук с Legion Go, как се справя той?

Веднага прави впечатление солидната изработка на продукта. За частите, които имат значение, като стойката и джойстиците Lenovo е инвестирала солидно количество R&D в качествени материали и изработка. Машината може да се похвали с чудесен ергономичен дизайн, който позволява продължителна игра без усещане за прекалена умора.

Lenovo Legion Go работи с Windows 11 Home. За щастие в инсталацията няма излишен блоутуеър софтуер, като единственото включено приложение е Legion Space на Lenovo. Бутоните Legion Left и Legion Right в горната предна част на устройството представляват своеобразни клавиши за бърз достъп. Левият извиква самото приложение, а десният извиква меню с бързи клавиши, което е изключително удобно по време на игра. Legion Space ще се настрои да се стартира автоматично, когато се зареди Windows, и като говорим за това, операционната система се зарежда невероятно бързо на това устройство и от изгасена система успява да е готово за употреба след средно около 20 до 30 секунди.

Първоначалното ви стартиране ще изисква типичната продължителна Windows инсталация, при която можете да влезете с акаунта си в Microsoft или да използвате един от начините за заобикаляне, за да заобиколите създаването му. Първото нещо, което забелязах, беше невероятната яркост и качество на цветовете в QHD 8.8-инчовия 2560х1600 пиксела LCD дисплей. Това е най-добрият преносим екран, който съм използвал, с великолепни цветове и отличен контраст. С помощта на софтуера Legion Space можете бързо да превключвате между три резолюции - 1600p, 1200p и 800p, както и между 144 Нz или 60 Нz честота на опресняване.

Наред с тези опции има и базови настройки, които регулират мощността, предоставяна на включения в конзолата чипсет на AMD. TDP регулира колко мощност може да изразходва едновременно комбинацията от CPU/GPU, известна още като APU, и ще трябва да го промените в зависимост от вида на играта, която искате да играете. По-малко взискателните заглавия могат да работят добре в балансираната настройка с висока разделителна способност и честота на опресняване. По-новите графични гиганти от категория ААА като Starfield ще изискват режим на производителност.

Можете сами да зададете настройка на TDP от 1 до 30. При всяко число от 20 нагоре препоръчваме да държите устройството включено в електрическата мрежа, защото то бързо ще изразходи заряда на батерията. Софтуерът Legion Space има удобни преки пътища към всички различни компютърни стартиращи програми и бързо може да инсталирате и използвате Steam, приложението на Xbox, Ubisoft Connect, EA Play, Epic Games Store и Rockstar Launcher.

За навигация в менютата може да използвате тъчпада на Lenovo Legion Go. Разположен на десния джойстик под отличния аналогов стик, тъчпадът се усеща чудесно и предлага задоволителна тактилна обратна връзка при използване. Джойстиците и на двата контролера са с ефект на Хол, което означава, че използват система, базирана на магнити, за определяне на позициите си, което означава много по-малко (ако изобщо има такива) проблеми с отклоняването на стиковете (т.нар. дрифт). Усещането е за невероятна отзивчивост, а допълнителните RGB светлини изглеждат добре, въпреки че по подразбиране са твърде ярки за нощна употреба. Лицевите бутони и спусъците са с подобно високо качество, като и на двата стика има редица допълнителни бутони, които можете да програмирате в приложението Legion Space, за да се държат както искате. Самите контролери могат да се свалят в стил Nintendo Switch, което дава допълнителна гъвкавост при игра. Стойката също е ефективно решение за подпиране на машината на бюро.

Най-големият коз на Lenovo Legion Go обаче е режимът FPS за десния джойстик. С помощта на превключвателя в долната част на джойстика можете да го отделите и след това да преминете към режим FPS. С помощта на включения в комплекта пластмасов диск той се превръща в по-скоро в конфигурация на стик за летене в симулатори и действа като мишка в Windows. В долната част на стика има малък сензор за мишка и той наистина се използва чудесно, след като пипнете настройките и зададете на допълнителните бутони да се държат както искате.

Благодарение на двата общо (1 горе и 1 долу позиционирани) USB-C 40mbps порта, може да свържете USB док, който да използвате за HDMI изход и допълнителен USB хъб. Lenovo Legion Go няма проблем да поддържа до два външни монитора, настроени съответно на 1440p и 1080p. Свързването на мишката, клавиатурата, USB камерата, USB уеб камерата и 3 външни твърди диска също става без никакви проблеми. Това устройство е легитимен заместител на компютъра, когато е необходимо, и въпреки че горещият въздух през горния вентилационен отвор е осезаем, самата система никога не бе близо до прегряване.

Най-важното нещо при джобния компютър обаче са игрите на него, а те са страхотни. Lenovo Legion Go има батерия с капацитет малко под 50 ватчаса, което при достатъчна грижа за настройките както на играта, така и на производителността ви позволява да изкарате прилично игрово време в повечето модерни заглавия.

С дисплей, настроен на 1200p, и балансирана производителност може да извлечете почти 3 часа и половина от много инди игри. По-взискателно заглавие като Forza Motorsport обаче се нуждае от намаляване на разделителната способност на 800p и настройки на ниско ниво, ако искате да играете на нещо по-ниско от режим на производителност. Играта е напълно годна за няколко часа при тези настройки, но при комбинация от средни и високи настройки и при разделителна способност 1200p и максималната настройка 30 W TDP ще трябва да се огледате за контакт.

При настройване на всичко на най-ниска консумация на енергия и включване на YouTube с приблизително 1/3 максимална яркост достигнах над 5 часа, преди да получа предупреждения за батерията. За щастие на онези, които обичат да играят в усамотение, конзолата включва Bluetooth 5.1 и комбиниран жак за слушалки/микрофон с 3.5 мм изход.

Стига да имате познания за Windows и да не се притеснявате да задълбаете леко в настройките, можете да получите звездна производителност от всяка компютърна игра. Машината подкарва хитове като Starfield, Forza Motorsport, Baldur's Gate 3, Red Dead Redemption 2, Immortals of Aveum и много други графично взискателни заглавия.

Lenovo Legion Go е отлично решение за мобилен гейминг от най-висок клас. Устройството има невероятен дисплей, страхотно усещане като контролер, като в същността си е невероятна универсална машина, която може да се превърне в пълноценен компютър. Стига да имате дори малък интерес към мобилен гейминг на едно ново, мощно и екстравагантно устройство, Lenovo Legion Go няма да ви разочарова.

Снимки: Lenovo