След над две години спекулации Nintendo най-накрая представи новия Nintendo Switch, наречен просто OLED модел, който трябва да пристигне на 8 октомври. Той попада в съответствие с някои от по-новите слухове, предлагайки по-голям и по-качествен екран - с резолюция 720p - заедно с някои други подобрения като по-широка и по-гъвкава стойка, LAN/Ethernet порт на самата конзола и подобрени високоговорители.

Посоченият живот на батерията е „4.5-9 часа“, като времето за зареждане е три часа.

Сега, нека бъдем напълно ясни какво не е това - не е Pro модел. Nintendo не посочва никъде, че моделът ще има подобрена производителност по някакъв начин; чипът TEGRA може дори да е абсолютно същият като версията Mariko от 2019 г., която увеличи живота на батерията, докато ефективността на OLED екрана вероятно се балансира от по-големия размер. Брандирането и посланията тук са прости - игрите ще бъдат същите.

 

 

4K, ама друг път

 

 

Ако ви се струва познато, това е така. В седмицата преди E3 слуховете за новия модел бяха наистина разнопосочни. Ясно е, че OLED е може би една стъпка отвъд това да бъде обикновен XL вариант, но е на километри от други фантастични слухове. Спекулациите за 4K резолюция и подобрените възможности отстъпиха място на по-реалистичната „мека“ итерация, където нова версия на графичния процесор е просто по-ефективна, но усещането за крайния потребител, т.е. как играем игри, остава непроменено.

Другите слухове - всички тези за подобрените възможности - бяха далеч от целта.

За да бъдем честни, това не е точно вина на Nintendo; компанията никога не е казвала, че предстои по-мощен хардуер, интернет просто се опита да си го създаде. Тъй като Switch все още се продава изключително добре, може би няма нужда за Nintendo да пренасочи хардуерния си фокус твърде далеч, но в крайна сметка ще има разочаровани фенове. Несъмнено е така, че извън някои от по-добрите портове и игри на Nitendo системата все повече се мъчи да подкарва по-нови игри добре. В обозримо бъдеще игрите на Switch все още ще бъдат компромисно упражнение.

 

 

Жертва на обстоятелствата

 

 

Разбира се, Nintendo ще планира по-мощен хардуер, но това е все едно да кажеш, че в един момент ще бъде пусната нова игра с Mario. И все пак има логика Nintendo да улеснява нещата с OLED тази година, като избягва да добавя изцяло нов клон към „семейството“ на Switch в изключително трудните времена. Реалността е, че Sony и Microsoft ще продължат да не отговарят на търсенето на новите си конзоли през по-голямата част от 2021 г., други технологични индустрии също се затрудняват с доставките. Ако Nintendo имаше нова система с различни чипсети, вероятно щеше да има същите проблеми. С OLED модела компанията може да продължи да работи със съществуващия си производствен процес само с някои промени в дизайна.

Що се отнася до цената, това ще бъде надстройка от 50 долара над стойността на стандартния модел. Е, екранът ще бъде определено подобрение по отношение на размера и дълбочината на цветовете, подобрените високоговорители са добре дошли за тези, които обичат да играят конзолата в движение, докато стойката е това, което трябваше да бъде още в оригиналния модел. Докът с LAN връзка също е приятен плюс, особено за онези, които се радват на много онлайн игра като Super Smash Bros. Ultimate. Смятаме, че 50 долара са почти справедливи за ползите, въпреки че със сигурност можете да твърдите друго. Ще кажем обаче, че сме разочаровани, че не виждаме никакво споменаване на поддръжката на Bluetooth, липсата на която обаче е дори по-странна сега, отколкото през 2017 г.

Компанията вече е изяснила, че OLED моделът няма нов CPU или RAM надстройка. Освен подобрения екран, надграждането на вътрешната памет и няколко други малки разлики той е почти същият като текущия модел на док версията. Въпреки че нямаме изявление от Nintendo за това, дали новата система си струва или не за сегашните собственици, сега имаме коментар от мениджъра по продуктовия маркетинг в Nintendo of America, JC Rodrigo, чрез социалните медии. На въпрос от фен дали новата система работи по-добре, той отговори с просто „не“ и му каза да се придържа към настоящата, освен ако не се интересува от ъпгрейда на екрана.

Макар да изглежда очевидно, че новата ревизия не е много повече от надстройка на екрана, все пак е интересно да го чуем, когато идва директно от служител на Nintendo. Картите памет са толкова евтини, че макар добре дошли, тези 64 GB наистина не променят нищо. LAN портът е изключително нишова опция, която ще зарадва само играещите онлайн заглавия, а да не говорим, че нищо не казва „портативност“ по-малко от стърчащ от конзолата кабел. С други думи, няма нужда да се опитвате и оправдавате покупката, ако не сте впечатлени от анонса.

Така че това е новият Switch, който получаваме тази година, и той ще ни преведе през доста впечатляващ състав игри в празничния сезон и до някои обещаващи заглавия за 2022 г. Онези, които чакат Pro обаче, трябва да бъдат търпеливи - отново.

Снимки: Nintendo