В портфолиото на Scalefocus - водеща компания за разработка и интеграция на софтуер и предоставяне на дигитални услуги, можем да открием повече от 500 мащабни проекта за над 300 клиенти, сред които са мултимилиардни Fortune 500 компании, средни и големи предприятия и иновативни технологични стартъпи. Повдигаме завесата зад това респектиращо портфолио и разговаряме с Ованес Касабян, Head Of Professional Services, за човешкия фактор, как project management процесите се адаптират по време на криза и какви хора иска да привлече в проектите си компанията.

 

Здравей, Ованес, ще се представиш ли? Титлата ти е доста респектираща – Head Of Professional Services at Scalefocus, но какво всъщност се крие зад нея?

Днес титлите звучат все по-гръмко и сложно и като че ли все повече се фиксираме в тяхното преследване и афиширане - за някои това е дори самоцел. За щастие не те ни правят качествени хора и професионалисти, а опитът и самосъзнанието, които носим в себе си. Да, някой може да е много умен, да е изчел безброй книги, да е участвал в редица семинари и да е взел десетки сертификати и пак да не му достигат фундаментални човешки качества, за да се отличи сред останалите и да спечели тяхното доверие и уважение. Несъмнено професионалните компетенции трябва да са налице, но честно казано, в днешния динамичен и наситен с леснодостъпна информация свят ги приемам по-скоро за даденост - по тях те посрещат, но по друго претеглят дали да те изпратят или да ти дадат шанс.

Зад титлата ми се крие един понатрупал опит през годините човек, който е имал благоразумието и куража да осъзнае, че сам нямаше да може да постигне почти нищо. Да, може би, когато правех първите си професионални стъпки, всичко беше в моите ръце и благодарение на хроничната ми упоритост и мъничка доза късмет нещата се получаваха учудващо добре, но от момента, в който ми беше гласувано доверие да ръководя хора и екипи, осъзнах, че вече всичко зависи от тях и от доверието и симбиозата, които ще изградим помежду ни. Така с времето направих само 1 - 2 (обичам постоянството и търся как да използвам даденостите на средата, вместо да я сменям) промени в компаниите, за които работя, но философията, която следвах, остана непроменена - хората, с които работех, се превръщаха в най-силния инструмент, чрез който постигахме резултати.

Когато преди 2 години се присъединих към Scalefocus, с огромна радост установих, че не ми се налага да се напасвам към манталитета на компанията, очевидно бяхме на същата честота. За мен фокусът беше на правилното място - изграждането на екипен дух и принадлежност, професионално и личностно благополучие и не на последно място - признание на всяко постижение и усилие и помощ при нужда. Хората бяха там, просто трябваше някой, който да ги обедини и да начертае път за развитие и да им създаде чувство за принадлежност. Започнахме с около 30 човека, сега екипът ни е повече от два пъти по-голям. Иска ми се да вярвам, че сме на път да реализираме амбициозната цел, която си поставихме тогава - да създадем общността на едни от най-добрите проджект мениджъри, бизнес анализатори и продуктови мениджъри на пазара. Всъщност в професионално отношение това са и сферите, в които имаме отлична експертиза и за които сме устойчив и надежден партньор на нашите клиенти.

 

Разглеждайки профила ти в LinkedIn, попаднах на следния цитат на твоето cover photo – Mind is never a problem, mindset is. Какъв mindset трябва да имаш, за да работиш в компанията?

Нагласата на човек и самосъзнанието му са именно тези, които са в състояние да го издигнат или провалят. Тя, разбира се, би могла да е постоянна или моментна, повлияна от конкретни обстоятелства, но като цяло предопределя начина, по който виждаме света и той вижда нас. Като цяло съм изключително позитивен и упорит човек, горя във всичко, коeто правя, и искрено вярвам до последно, че за всеки проблем, било то в личен или професионален план, има надежда и положително решение. Такава нагласа се стремим да градим и в екипа ни и с типичния за мен оптимизъм искрено вярвам, че сме на прав път.

Може би ще се повторя, като кажа, че в това отношение всички в компанията сме на една честота - когато цялостната философия и нагласа е такава, не е нужно човек да се надява или търси - Positive mindset is there to enjoy it.

Несъмнено като всички мениджъри съм се сблъсквал с хора с негативна нагласа в екипите си, но пресяването им някак си се е случвало по естествен път, позитивизмът и енергията около нас просто не са им понасяли.    

 

 

Project management-ът, особено по време на пандемия, е изключително предизвикателен сбор от процеси, как се справихте в Scalefocus - полезни съвети и нови неща, които открихте през последните две години?

Несъмнено пандемията остави своето отражение върху всички ни. В началото неизвестността и всеобщата паника си казаха своето, но с характерната за Scalefocus позитивност успяхме бързо да се окопитим и да потърсим позитивите от разразилата се ситуация. В интерес на истината пандемията и рестрикциите около нея само дадоха допълнителен тласък на ускореното въвеждане на работата от разстояние за нашите екипи - модел на работа, който беше започнал да се прокрадва като концепция доста преди кризата. По този начин осигурихме така необходимото в подобна неблагоприятна ситуация спокойствие за хората си, гъвкавост и разумен баланс между личните им и професионални ангажименти.

Относно работните навици на екипите ни - да, изискваха известно напасване с новата реалност, но в крайна сметка точно това е и основното ни и силно качество - да сме отворени към промените и силно адаптивни. Също така да не забравяме, че не бяхме сами в това предизвикателство - каквото беше за нас, беше и за другите. Така преходът беше значително по-лек. Вече близо две години в тази ситуация смятам, че сме се научили да живеем и работим в режим на работа от разстояние и той се е превърнал в едно от немалкото, но съществени преимущества на Scalefocus.

Все пак тази ситуация носи и своите рискове от разфокусираност на хората, затова е изключителнo важна постоянната, макар и виртуална в повечето случаи връзка с техните преки ръководители. Важно е да бъдат изградени ритуали, които да подхранват екипната обединеност и чувството за принадлежност. Всеки един трябва да се чувства спокоен, че има кой да го изслуша - било то за личните му проблеми или за трудностите по проектите, и да му даде съвет и посока. Именно затова и ние имаме едни от най-добрите екипни ръководители, които следят изключително зорко за благосъстоянието и добрата форма на всеки един в екипите си и своевременно вземат мерки, ако усетят някакви непредвидени или неблагоприятни индикации. В общи линии по същия начин и самите ни project manager-и управляват проектните си екипи в момента на криза - с внимание към детайла и много комуникация.

 

Как подбираш хората, които да се включат в екипа ти?

Разбира се, на първо място трябва да имат компетенции в проджект мениджмънт, бизнес анализ и продъкт мениджмънт (тъй като все пак това са услугите, които предлагаме в Scalefocus Professional Services) или поне отвореното съзнание и желание да ги усвоят, ако сa твърде млади или неопитни. Преди всичко обаче това, за което гледаме като качества в кандидатите, са техните soft skills - комуникационните им качества, позитивизмът и харизмата, която се надяваме да притежават.

Ако това са project manager-и, търсим хора с отлични комуникационни качества и, както обичам да казвам, хора, които имат таланта да овладеят емоциите и професионализма в екипа си и да планират тяхното използване по най-правилния и бърз начин за успех - накратко, да превърнат обикновената група от хора, каквато несъмнено са били, когато са направили първата си среща, във високоефективен екип.

За бизнес анализаторите търсим хора с добре подредена, аналитична мисъл, които същевременно да притежават и добри междуличностни и фасилитаторски качества, които ще са им необходими за правилното идентифициране на клиентските нужди и тяхното точно и ясно комуникиране с развойните ни екипи.

Ако са product manager-и, търсим хора с качества и потенциал, които съчетават по малко и от двете предходни, но преди всичко притежаващи визионерски начин на мислене, за да могат да помогнат на клиентите ни да развият своите продукти на следващо ниво и по възможност преди своята конкуренция.  

 

Би ли споделил тактики, базирани на опита ти, за успешен баланс между работа, проекти и семейство?

За разлика от много други хора на моята позиция, за мен това е лесно. Не се пестя нито за миг в работата си, влагам изключително много страст и енергия в преследването на целите, но по абсолютно същия начин и разтоварвам напрежението от себе си. В свободното си време се занимавам с екстремни и бойни спортове, и задължителни преходи в планината. Както обичам да се шегувам, в уикендите така изчиствам съзнанието си, че всеки понеделник ми е интересен, все едно е първи ден на ново работно място.

Снимки: Scaleform