Последната пълна игра на Ubisoft, пусната в Steam, беше Trials Rising през 2019 г. Оттогава издателят пуска новите си компютърни игри ексклузивно в Epic Games Store и Ubisoft Connect и не каза дали и кога ще започне да ги прави достъпни отново в Steam. Ако обаче данните, събрани от бекенда на клиента на Ubisoft, показват как изглежда, Ubisoft може отново да чука на вратата на популярната РС платформа.

Сред последните игри на Ubisoft, които пропуснаха изданията в Steam, са Assassin's Creed Valhalla през 2020 г. и Roller Champions тази година. Организацията YoobieRE в Github – която работи върху еквивалент на SteamDB за Ubisoft Connect – наскоро изтегли няколко забележителни нови набора информация за продукта от базата данни на Ubisoft Connect, един от които включва етикета Internal Dev/QC – Assassin's Creed Valhalla [STEAM] и друг, който препраща към Roller Champions Steam.

Също така припомняме, че през 2021 г. SteamDB забеляза, че версия на клиента Ubisoft Connect се появи в базата данни на Steam.

Теорията зад спекулациите е, че Steam версиите на тези игри, ако съществуват, все още ще изискват клиента Ubisoft Connect и сега виждаме първите стъпки към тази интеграция. Не би било никак изненадващо, ако новите игри на Ubisoft в Steam стартират на версия на Ubisoft Connect. Изданията на Ubisoft в Epic Games Store включват интеграция на Ubisoft Connect, а Steam версията на Rainbow Six Siege разчита до голяма степен на акаунт системата и клиента на Ubisoft. EA направи същото, като стартира мини версия на приложението EA (бивш Origin), когато пускате много от техните игри през Steam.

Друга причина да мислим, че Ubisoft може да се върне към Steam, е, че връщането към Steam е просто модерно нещо за големите издатели. EA, Microsoft и Activision пускат отново игри в Steam, след като ги задържаха за известно време в собствените си клиенти. Call of Duty: Modern Warfare 2 току-що отбеляза удвояване на продажбите за компютри в сравнение с предни версии на Call of Duty: цифра, която до голяма степен приписваме на съществуването на версия на Steam. Въпреки временното напускане на компании като Activation и присъствието на Epic през последните няколко години, Steam все още е центърът на света на разпространението на компютърни игри.

От стартирането на своя магазин в края на 2018 г. Epic насърчава разработчиците да отложат изданията на Steam в полза на изданията на Epic Games Store, като им гарантира определена сума от приходи. Не сме сигурни колко Epic предложи на Ubisoft предварително за игри като Far Cry 6 и Assassin's Creed Valhalla, но знаем, че гарантира 115 милиона долара за осигуряване на ексклузивността на Borderlands 3 – така че вероятно много.

Повечето ексклузиви на Epic имат период от една година, след което разработчиците пускат играта в Steam, за да увеличат продажбите от частта от тази аудитория, която не иска да използва магазина на Epic. Borderlands 3 беше пусната в Steam само шест месеца след пускането в Epic Games Store. Досега Ubisoft беше необичаен в това отношение, тъй като игрите на френския издател останаха в Epic Games Store и Ubisoft Connect.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа

 

Тагове: