Nintendo нанесе поредния си удар в борбата с пиратството, след като спечели съдебна битка на стойност 2 милиона долара. През май Nintendo заведе дело срещу сайта UberChips.com и неговия собственик за това, че продава устройства, които позволяват на потребителите да пиратстват игри за Nintendo Switch. Самите джаджи са изработени от известната група Team Xecuter, която е прочута със своите хакове за различни конзоли.  

Въпреки че защитата твърдеше, че самият сайт е просто онлайн магазин, а вината за това, как се използват хаковете, лежи върху потребителите, съдът в щата Охайо не се съгласи с това твърдение. В резултат сайтът трябва да плати солена глоба от два милиона долара и да унищожи всички останали запаси от хакерските инструменти. Забранено му е и да продава такива продукти в бъдеще.

В момента тече второ дело срещу осем други по-малко известни сайтове.

Членовете от Team Xecuter са арестувани и очакват екстрадиция в САЩ за евентуално съдебно дело. Те отхвърлят твърденията на Nintendo, че са пиратска група, обвиняват японския гигант в цензура, монопол и саморазправа по съдебен път. Според тях те имат правото да експериментират с продуктите на Nintendo, след като са ги купили по законен начин.    

Снимка: Nintendo

Виж още: Лоши новини: Луната е радиоактивна