ASUS пусна ROG Ally по-рано тази година, като това е първият джобен компютър с Windows от голяма марка производител. Този модел се доставяше с чип AMD Z1 Extreme, като тайванската марка заяви, че по-късно тази година ще бъде пуснат на пазара по-евтин модел, задвижван от стандартен чип Z1.

Сега Digital Trends направи преглед на този по-евтин модел ROG Ally и има лоши новини за производителността.

Изданието съобщи, че ROG Ally Z1 изостава от Steam Deck, като цитира бенчмаркове за игри като Cyberpunk 2077, Horizon Zero Dawn, Strange Brigade и Dying Light 2. Тестът е проведен при 15 W, като е използвана резолюция 720p или 800p.

Докато чипът ROG Ally Z1 разполага с по-нов, по-мощен процесор и по-модерен графичен процесор, полуизработеният процесор Aerith на Steam Deck предлага осем графични ядра RDNA 2 в сравнение с четирите RDNA 3 ядра на Z1. Така че предполагаме, че тази разлика в графичните процесори е поне отчасти виновна за по-добрата производителност на Steam Deck.

Така или иначе, графиката показва, че макар да няма огромна разлика в производителността при 15 W, тя може да бъде разликата между игрално и неигрално изживяване. Това е особено забележително в светлината на игри като Starfield и Baldur's Gate 3, които силно натоварват Steam Deck. По този начин портативният компютър на ASUS може да осигури по-висока мощност (30 W) за по-добра производителност, но това очевидно е за сметка на живота на батерията.

За съжаление Digital Trends съобщава, че не е видял "някакви големи разлики в живота на батерията" в сравнение с модела ROG Ally Z1 Extreme. Това означава приблизително четири часа сок за леки независими игри, два часа издръжливост за тройно заглавие с 30 кадъра в секунда и само час в режим Turbo.

Така че може би ще искате да си вземете модела ROG Ally Z1 Extreme или Steam Deck вместо него. Устройството на ASUS от най-висок клас носи превъзходна производителност, докато Steam Deck осигурява приличен живот на батерията, без да прави компромис с производителността.

Снимка: Asus

Виж още:  Ново мистериозно устройство на Valve, сертифицирано в Южна Корея, запали мрежата

 

Още от Play