Въпреки че компанията DeepMind беше придобита от Google през 2014 г., тя винаги е била вярна на своите британски корени - разширявайки офисите си в Лондон и работейки в тясно сътрудничество с институциите във Великобритания, а дори и в колаборация с университетите в страната. Но днес компанията се разшири и към други държави, отваряйки "първия по рода си международен офис за изкуствен интелект" в Едмънтън, Канада.

DeepMind има тесни връзки с изследователската общност в Университета на Албърта в Едмънтън. Компанията казва, че почти дузина дипломирани студенти са се присъединили към редиците й, а тя спонсорира и лабораторията за машинно обучение на университета в продължение на няколко години. Ричард Сътън, професор по компютърни науки в Албърта, беше първият външен консултант на DeepMind, като сега ще оглави новата база на компанията заедно с колегите си Майкъл Боулинг и Патрик Пиларски. Към тях ще се присъединят още седем изследователи, за да запълнят първоначалния екип на DeepMind в Алберта.

Сътън е особено забележима фигура в AI общността, известен със своята пионерска работа в областта на укрепващото обучение. Това е техника, която позволява на компютрите да се учат чрез проба-грешка, където изследователите “раздават” виртуални награди, когато компютрите направят правилното нещо. Това звучи като прост инструмент, но всъщност е много сложен.

В съобщение до медиите Сътън описва Университета на Албърта като "световен лидер в академичното укрепващо обучение”. Той добавя, че новата лаборатория ще подейства като "турбо за изследователската екосистема" и "ще докара цяла плеяда от нови научни пробиви точно тук, в Канада”.

Въпреки че DeepMind нарича тази лаборатория "първия международен изследователски офис", това описание не е съвсем вярно, защото редица изследователи на компанията работят в централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния, за да "се преодолее пропастта между Google и екипа в Лондон". Според скорошен доклад на Business Insider в Маунтин Вю вече работят около 20 изследователи, специализирани в изкуствения интелект.

Тагове: