Главният софтуерен архитект и президент на Microsoft обяви, че ще се оттегли от ежедневните си ангажименти в корпорацията през юли 2008 г., за да има възможност да поеме работа на пълен работен ден в благотворителната фондация Бил и Мелинда Гейтс, управлявана от него и съпругата му.

За да бъде подготвен този ход е разработен план за промени в мениджмънта на компанията. Сега 50-годишният Гейтс има ангажимента главно да дава стратегически указания на програмистите, разработващи софтуера на компанията.

Очевидно, че за мен това е трудно решение. Но съм щастлив, че имам две неща, които са много важни. Дори и ако сменя фокуса си, знам, че Microsoft е отлично позиционирана, коментира легендарният основател на софтуерния гигант.

Гейтс каза, че ще остане президент за неопределено време, но Рей Ози който сега е главен директор по технологиите поема длъжността главен софтуерен архитект незабавно. Ози, който също е на 50 г., е в Microsoft от април 2005 г., когато корпорацията купи неговата компания Groove Networks,
а някога е работил върху кода, който после се превърна в популярния софтуер за сътрудничество Lotus Notes.

Основаната през 2000 г. фондация Бил и Мелинда Гейтс е една от най-крупните благотворителни организации в света, развиваща многобройни инициативи в сферата на здравеопазването и образованието по света. Близки
на семейство Гейтс твърдят, че през последните години за основателят на Microsoft ролята си на филантроп придобива все по-важно значение, за сметка на ролята на топ мениджър в най-голямата софтуерна компания на света.

Вчера, анонсирайки намеренията си Гейтс каза, че чувства отговорност да направи света по-добро място за живеене с помощта на дара на богатството, който е получил благодарение на успеха на Microsoft.
Източник: softvisia.com

Тагове: