Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Сгъваемите смартфони привличат хората със своите големи екрани. Това е отличителният им аспект и сам по себе си има аудитория, за която е напълно достатъчен. Днес ще разгледаме как се справя камерата на най-тънкия сгъваем телефон досега – Honor Magic V2.

Нека първо уточним конфигурацията, с която разполага смартфонът. Основната камера е 50MP и оптично стабилизирана (OIS). Има и 20MP телефото обектив, който също е оптично стабилизиран и предлага 2.5х приближаване, без загуба на качество. За финал е добавен 50MP ултраширокоъгълен сензор, така че имаме светата троица на полезните камери, които могат да бъдат открити в един смартфон.

Започваме с няколко снимки от центърът на Лайпциг. Фокусните разстояния на всички кадри са както следва: 0.5х, 1х, 2.5х, 10х.

При широкоъгълния кадър има едва доловим fish eye, когато погледнем към белия ван в долния десен ъгъл. Това се дължи основно на факта, че снимката е панорамна и в следващите ще видите, че това изкривяване е незабележимо, когато обектът е позициониран в центъра. Друг интересен детайл е, че небето сменя своя нюанс от синьо (първите два кадъра) към сиво (вторите два). Запомнете това, защото…

… тук отново има леки разлики в цвета на небето, но далеч не са толкова резки. Понеже използвах вградения изкуствен интелект през цялото време, подозирам, че при приближените кадри се е опитал да нагласи небосвода спрямо нюансите на кулата. 10х снимките определено запазват много добро ниво на детайла. Самият факт, че числата „1556“ и „1907“ намиращи се под часовника, са ясно четливи, е атестат за качество, защото би било невъзможно да ги видим с просто око от това разстояние.

Следващите няколко кадъра са от мястото на събитието, а именно Porsche Experience Center Leipzig. Макар че имаме обект на близко разстояние (надпис Honor), движещи се обекти (хора), обект в далечината (сграда) и фон зад всичко това (небе), всяка една от снимките предлага реалистични цветове и голямо количество детайли, спрямо фокусното си разстояние.

Тези кадри могат да се считат за „нощни“, защото са направени на закрито при ограничено осветление. 10х увеличението, очаквано страда от тези обстоятелства и допуска повече шум, но 2.5х се справя повече от добре, като предлага качество, по-близко до това на стандартния кадър (1х).

Остана ни време да посетим и зоопарка в Лайпциг, където Honor Magic V2 се представи повече от подобаващо. Ако искаме да бъдем перфекционисти, на широкоъгълната снимка статуята на Буда в долния десен ъгъл губи голямо количество детайли от едната страна, понеже е близо до края и е сянка. Въпреки това снимката генерално е изпълнила задачата си – да вмести колкото може повече от перспективата. 10х кадърът компенсира, като отново предлага отлично качество благодарение на обилната светлина.

За финал, в тези кадри има всичко, което би могло да тества динамичния обхват на камерата, включително прекалено силна директна светлина (от която най-много страда 10х снимката) и сенчеста зона. Първите три снимки успяват да балансират несъответствията в осветлението, породени от природата, и да предложат снимки с детайли в изобилие във всяка част.

Това, което научихме от този своеобразен тест, е, че Honor не са пренебрегнали камерата на Magic V2 само защото екранът е основният компонент. Предвид, че смартфонът е с флагмански процесор, бихме ли могли да определим и камерите му като флагмански калибър? Определено!

 

Вижте още: Honor и Porsche Design представиха най-красивия сгъваем смартфон досега