Виктор Милър се кандидатира за кмет на Шайен, щата Уайоминг, с необичайно предизборно обещание: ако бъде избран, той няма да взема решения - това ще прави бот с изкуствен интелект. VIC, или Virtual Integrated Citizen (Виртуален интегриран гражданин), е чатбот, базиран на ChatGPT, създаден от Милър. Милър казва, че ботът има по-добри идеи - и по-добро познаване на закона - от много хора, които в момента работят в местната власт.

"Осъзнах, че този субект е много по-умен от мен и, което е по-важно, много по-добър от някои от държавните служители, които виждам навън", казва той. Според Милър VIC ще взема решенията, а Милър ще бъде нейната "марионетка", която ще присъства на срещи, ще подписва документи и по друг начин ще изпълнява функциите по управлението на града.

Но дали на VIC и на Виктор изобщо ще бъде позволено да се кандидатират, все още е отворен въпрос.

Тъй като не е законно бот да се кандидатира за поста, Милър казва, че технически той е този, който е включен в бюлетината, поне в документите на кандидата, подадени в държавата.

Когато Милър отишъл да регистрира кандидатурата си в офиса на окръжния служител, той казва, че "искал да използва VIC без фамилията ми. Бях прочел устава и в него просто се казва, че трябва да отпечатате на бюлетината това, с което обикновено ви наричат. Така че знаете, че повечето хора ме наричат Вик. Името ми е Виктор Милър. Така че в бюлетината Вик е съкращение от Виктор Милър, човекът."

Когато Милър се прибрал от подаването на документи, той разказал за това на безименния тогава чатбот и казва, че той "всъщност измислил името Виртуален интегриран гражданин".

В изявление за WIRED щатският секретар на Уайоминг Чък Грей заяви: "Наблюдаваме това много внимателно, за да осигурим еднакво прилагане на Изборния кодекс". Грей заяви, че всеки, който се кандидатира за длъжност, трябва да бъде "квалифициран избирател", "което изисква да бъде реален човек". Следователно бот с изкуствен интелект не е квалифициран избирател". Грей изпрати и писмо до окръжния секретар, в което изрази загриженост относно VIC и предложи на секретаря да отхвърли кандидатурата на Милър.

В писмото Грей пише: "Заявлението на Милър е в нарушение както на буквата на закона, така и на духа на Изборния кодекс на Уайоминг". По-нататък Грей казва, че дори ако "Вик" наистина представлява Милър - а не бота, - това пак може да наруши закона, тъй като не включва пълните име и фамилия на Милър.

VIC е изграден върху ChatGPT 4.0 на OpenAI, а Милър казва, че не се е обръщал към компанията, за да иска разрешение да използва нейния софтуер, за да изгради своя кандидат-бот. Компанията има специфични насоки за това как нейните продукти могат да се използват в избори, но не и за управлението на ботове.

Говорителката на OpenAI Лиз Буржоа каза в изявление за WIRED, че компанията е "предприела действия срещу използването на този GPT модел поради нарушение на нашите политики срещу политическата агитация".

Милър казва, че се надява компанията да не извади VIC от мрежата, но е готов да я премести в Llama 3 на Meta, която е с отворен код, ако се наложи.

VIC/Miller ще се изправи срещу действащия кмет Патрик Колинс, както и срещу няколко други кандидати. Колинс не е отговорил на искането за коментар относно неговия опонент с изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност