Руската компания Elcomsoft обяви, че е намерила начин за извличането на историята от интернет сърфирането от Apple устройства чрез iCloud за години назад - нещо, което за първи път беше съобщено от Forbes. Тези записи включват имена на сайтове, URL адреси и кога даден сайт е бил посетен. Изчистванията на историята на сърфирането също са били видими в регистрите, въпреки че те са маркирани като "изтрити" в таблицата. Мобилните записи от сърфиране също са видими.

Elcomsoft не е разкрила на Apple как е успяла да направи това извличане на данни. Все пак компанията е реагирала бързо и няколко часа след материала на Forbes от Apple са направили корекции на сървърите си, което е спряло извличането на записи, по-стари от две седмици. Elcomsoft признава за промяната в блог публикация. "Добър ход, Apple", се каза в публикацията. "И все пак ние бихме искали да получим обяснение".

iCloud използва записите, за да синхронизира браузър историята на различни устройства, централен елемент на Safari. Изчистването на историята на сърфирането на Mac също се изчиства от телефоните и таблетите, свързани с iCloud. И все пак Elcomsoft са намерили начин да осъществят достъп до тези записи чак до ноември 2015 г.

За разлика от повечето данни в iCloud записите не изглежда да са били достъпни за искания от правоприлагащите органи. Apple е отказала коментар по случая.

 

Прочетете и това: iPhone 8 може да ви струва над 1000 долара и това не е шега 

Тагове: