Тази седмица Apple започна да разпространява iOS 17.4 и iPadOS 17.4, които отвориха вратите за собствениците на iPhone и iPad в Европейския съюз да използват алтернативни магазини за приложения. Въпреки че клиентите от ЕС вече имат достъп до алтернативни приложения на трети страни, изглежда, че това разрешение ще съществува само докато те останат в страните от ЕС.

На своята страница за поддръжка относно алтернативните пазари за приложения Apple подробно описва как ще подходи към използването на магазини за приложения на трети страни в ЕС. Компанията обяснява в раздела за наличност, че допустимостта на устройствата за алтернативни пазари за приложения се "определя чрез използване на обработка на устройството". В следващия абзац обаче фирмата казва, че тези потребители няма да запазят тази допустимост, ако напуснат ЕС за твърде дълго време:

"Ако напуснете Европейския съюз за краткосрочно пътуване, ще продължите да имате достъп до алтернативни пазари за приложения за гратисен период. Ако отсъствате твърде дълго, ще загубите достъп до някои функции, включително до инсталирането на нови алтернативни пазари за приложения. Приложенията, които сте инсталирали от алтернативни пазари за приложения, ще продължат да функционират, но не могат да бъдат актуализирани от пазара, от който сте ги изтеглили".

Apple споменава, че потребителите ще загубят достъп до магазините за приложения на трети страни, а приложенията също няма да могат да се актуализират чрез тези магазини. Не е ясно какви други функции ще бъдат изгубени от потребителите, ако те пътуват извън ЕС за твърде дълго време. Фирмата от Купертино също така не уточнява колко дълъг ще бъде "гратисният период" за използване на алтернативни магазини за приложения извън ЕС.

Въпреки че напускането на ЕС за твърде дълго време ще доведе до прекратяване на достъпа до магазини за приложения на трети страни, поне приложенията, изтеглени от тези магазини, ще продължат да работят.

Снимка: Unsplash

Виж още: HONOR Magic6 Pro: новата магия (РЕВЮ)

Още от Tech