Има пет приложения за Android, които трябва да изтриете незабавно, ако сте ги инсталирали на телефона си досега. Приложенията вече са премахнати от Google Play Store, но ще останат в телефона ви с Android, ако сте ги изтеглили и не сте ги деинсталирали. Тези пет приложения съдържат банков троянски кон, наречен Anatsa, който е бил наблюдаван в различни страни, включително в САЩ миналото лято.

Проблемът с тези приложения е, че след като се намират на телефона ви, нападателят може да поеме контрола над телефона ви, без да знаете. Нападателят може не само да получи достъп до личните ви данни, но и да извършва плащания от банковите ви приложения. С други думи, тези приложения, заредени с троянския кон Anatsa, могат да източат банковата ви сметка. Въпросните приложения са били изтеглени между 150 000 и 200 000 пъти от ноември насам, преди да бъдат изхвърлени от Play Store от Google.

Тези приложения, наречени dropper apps, първоначално са включени в Play Store и носят допълнителни зловредни приложения в полезния си товар. Съответното основно dropper приложение зарежда останалите приложения в заразения телефон. Предишна кампания от миналата година доведе до използването на троянеца Anatsa в САЩ, Великобритания, Германия, Австрия и Швейцария. Новата кампания, насочена към Великобритания, Германия, Испания, Словакия, Словения и Чешката република, използва dropper приложения, създадени да се показват в категориите Top New Free в Google Play Store.

Още по-страшно е, че от последната кампания насам зловредните приложения са се усъвършенствали така, че да избегнат откриване благодарение на "многоетапен процес на заразяване", който им помага да заобиколят мерките за сигурност във версиите на Android до Android 13.

Петте приложения, които трябва да търсите в телефона си, включват:

Phone Cleaner - File Explorer
PDF Viewer - File Explorer
PDF Reader - Viewer & Editor
Phone Cleaner: File Explorer
PDF Reader: File Manager

Ако имате някое от тези приложения в телефона си с Android, е необходимо незабавно да ги деинсталирате. Освен това, ако някое от тези пет приложения се появи на вашия телефон, може да прегледате подробно извлеченията от банковите си сметки, за да откриете подозрителни действия.

Как можете да избегнете инсталирането на злонамерени приложения? Винаги проверявайте отзивите в Play Store за червени флагове. Оплакванията за изтощаване на батерията, бавната работа на телефона и горещината при допир обикновено са големи предупредителни знаци. Също така може да видите коментари от тези, които са инсталирали приложението и са установили, че то не изпълнява задачата, за която са го инсталирали.

Снимка: Unsplash/Sensor Tower

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение