Тъй като Google и Samsung все по-често интегрират възможности за изкуствен интелект в своите водещи смартфони, Apple е готова да последва примера им с пускането на iOS 18. Според Марк Гърман от Bloomberg първоначалното внедряване на възможностите на Apple за изкуствен интелект ще функционира изцяло в устройството на потребителя, като ще се премахне необходимостта от обработка в облака.

"Докато светът очаква голямото представяне на изкуствения интелект на Apple на 10 юни, изглежда, че първоначалната вълна от функции ще работи изцяло на устройството. Това означава, че няма компонент за облачна обработка на големия езиков модел на компанията - софтуера, който захранва новите възможности", обяснява Гърман.

Решението на Apple да се съсредоточи върху локалната обработка на функциите на изкуствения интелект има както предимства, така и потенциални ограничения. От една страна, потребителите могат да очакват по-бързи отговори и по-голяма поверителност, тъй като данните им остават на техните устройства. От друга страна, този подход може да ограничи и достъпа до мощните облачни ресурси, които често са необходими за разширените възможности на ИИ.

За контекст - Galaxy AI на Samsung включва и офлайн възможности като преводач и предложения за писане. Google също е разработила модела Gemini Nano AI, предназначен за изпълнение на устройството.

Въпреки това дори и най-модерният хардуер на смартфоните се затруднява да изпълнява най-съвременните големи езикови модели (LLM) като ChatGPT без допълнителна поддръжка в облака. Следователно някои от най-сложните функции на AI на Samsung и Google все още изискват мощта на облачни сървъри.

Гърман предлага Apple да се справи с този проблем, като включи функции, базирани на облак, потенциално захранвани от Google Gemini или друг подобен доставчик. Galaxy AI на Samsung също предлага избор между базирани в облака и в устройството модели за някои функции. Макар че последният може да предоставя по-нискокачествени резултати или ограничена функционалност, той предлага алтернатива, насочена към защита на личните данни.

Фокусът на Apple върху обработката на изкуствен интелект в устройствата навежда на мисълта, че компанията ще използва този подход, за да затвърди репутацията си на стриктна защита на личните данни на потребителите.

iOS 18 обещава набор от генеративни подобрения на изкуствения интелект в цялата екосистема от приложения на Apple. Слуховете сочат подобрения в търсенето в Spotlight, способността на Siri да се справя със сложни въпроси и мощни инструменти за редактиране на изображения в собственото приложение Photos.

Apple ще представи iOS 18 и нейните възможности за изкуствен интелект на своята Световна конференция за разработчици (WWDC), която ще се проведе от 10 до 14 юни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая

 

Тагове: