Apple обяви нов режим на заключване с името Lockdown Mode, идващ за iPhone, iPad и Mac с iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura. Допълнителната защитна функция е предназначена да защити „много малкия брой“ потребители, които могат да бъдат изложени на риск от „силно насочени кибератаки“ от частни компании, разработващи спонсориран от държавата шпионски софтуер, като журналисти, активисти и държавни служители са сред потенциалните жертви.

Lockdown Mode е активиран в третите бета версии на iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura, пуснати вчера, и функцията ще бъде достъпна за всички потребители, когато софтуерните актуализации бъдат пуснати по-късно тази година. Въпреки че функцията е насочена към потребители, които са обект на кибератаки, изглежда, че може да бъде активирана от всеки един потребител.

Lockdown Mode е изключен по подразбиране и може да бъде активиран в раздела Поверителност и сигурност на приложението Настройки или Системни настройки. Режимът може да бъде изключен по всяко време в същия раздел на приложението Настройки. Активирането или деактивирането на режима на заключване изисква рестартиране на устройството и въвеждане на паролата на устройството.

Lockdown Mode осигурява „екстремно“ ниво на сигурност чрез стриктно ограничаване или деактивиране на функционалността на функции, приложения и уебсайтове. При стартиране режимът на заключване ще включва поредица защити.

Така например, в приложението Messages повечето типове прикачени файлове към съобщения, различни от изображения, са блокирани и някои функции, като визуализации на връзки, не са налични. На свой ред, входящите FaceTime обаждания от хора, на които не сте се обаждали преди, се блокират. Входящите покани за други услуги на Apple от хора, които не сте поканили преди, също се блокират.

Apple съобщи, че ще продължи да обновява защитите към Lockdown Mode с течение на времето. Гигантът добави нова категория към своята програма Security Bounty, за да възнагради изследователите, които открият заобикаляне на Lockdown Mode и помогнат за подобряване на защитата му, като наградите ще бъдат удвоени за квалифицирани констатации в Lockdown Mode, до максимум 2 милиона долара.


Снимка: Apple

Bиж още:Само най-скъпият iPhone ще ползва последния модел чипове на Apple