В iOS 18 Apple добави функция за достъпност Vocal Shortcuts и сега, когато iOS 18 е налична в бета-версия, потребителите разбраха, че тази опция може да се използва, за да дадат на Siri нова дума за събуждане.

С функцията "Гласови преки пътища" можете да зададете персонализирана фраза, която Siri разбира, за да стартира преки пътища и да изпълнява "сложни задачи", а един от преките пътища, които можете да зададете, е алтернатива на Hey Siri.

За да настроите гласово прекия път за Siri, отворете приложението Settings (Настройки), отидете в Accessibility (Достъпност) и превъртете надолу до Vocal Shortcuts (Гласови преки пътища). Оттам изберете Set Up Vocal Shortcuts (Настройка на гласови преки пътища) и изберете Siri (а не Siri Request). Въведете новото име, което искате да използвате, за да активирате Siri, например Computer.

След като зададете новото си име, можете да го произнесете, за да активирате Siri в iPhone. Имайте предвид, че това е ограничено до iPhone и не се синхронизира с други устройства като HomePod, така че все още ще трябва да използвате Siri за тези устройства.

Aко настроите това, трябва да направите пауза, за да изчакате да се активира, преди да подадете команда. Със Siri можете да кажете цяла фраза, например Hey Siri what time is it?, без да спирате. Това не работи с настройката за гласови комбинации. Трябва да произнесете думата за събуждане, да направите пауза и след това да подадете командата, след като думата за събуждане активира Siri.

Заради забавянето това вероятно не е опция, която повечето хора ще искат да използват постоянно, въпреки че Siri все пак ще се активира с Hey Siri, както и с кратката дума.

Гласовите шорткъти могат да се използват за задаване на гласова команда за стартиране на всеки шорткът, освен това можете да задавате тригери за приложения, системни функции като правене на скрийншот, промяна на силата на звука, превъртане, активиране на Control Center и др. Гласовите преки пътища могат да бъдат съчетани с персонализиран звук вместо с говор и са полезна опция за достъпност, предназначена за тези, които се нуждаят от алтернативни начини за активиране на системни функции.

Снимка: Unsplash/Apple

Виж още: Как изглежда един „полуфлагман“?

 

Тагове: