Илон Мъск е съобщил на инвеститорите, че xAI, една от многото му компании, иска да изгради суперкомпютър, който да захранва следващата версия на Grok - чатбот с генеративен изкуствен интелект, достъпен срещу заплащане в социалната мрежа X. Новината беше съобщена първо от The Information, които са видели презентация за инвеститори, в която подробно са описани плановете.

Според доклада xAI може да работи с Oracle за разработването на суперкомпютъра и да го подготви до края на 2025 г. Очевидно той ще използва много графични процесори H100 на Nvidia, групирани заедно в подредба, четири пъти по-голяма от най-големите клъстери днес.

Милиардерът заяви по-рано тази година, че Grok 2 се нуждае от 20 000 графични процесора Nvidia H100, за да бъде обучен, и че предстоящите модели на Grok ще изискват повече от 100 000 графични процесора H100. Чрез изграждането на този суперкомпютър, който бе наречен „гигафабрика за компютри“, кръстен на гигафабриките на Tesla, xAI може да успее да разработи тези по-усъвършенствани езикови модели.

При положение че ChatGPT на OpenAI доминира в сферата на изкуствения интелект, има голяма вероятност да не сте пробвали или да не сте чували много за Grok. Той е достъпен за използване на x.com, но изисква от потребителите да плащат абонамент. Едно от основните предимства на Grok пред другите модели е, че има директен достъп до всички публикации в X - нещо, за което Мъск постоянно казва, че е заместител на новинарските канали.

Мъск бе част от OpenAI, докато не влезе в разногласия с нейния ръководител Сам Олтман относно посоката на развитие на компанията. За разлика от OpenAI, която пази подробностите за ChatGPT в тайна, xAI наскоро предостави отворен код за алгоритъма и архитектурата на Grok-1.

Ако xAI наистина продължи с тези планове, Nvidia ще бъде основен бенефициент, тъй като ще има повишено търсене на графичния процесор H100. Този ход ще бъде от полза и за бизнеса като цяло, тъй като ще принуди други компании като OpenAI и Google да продължат да въвеждат иновации в моделите си, за да останат напред.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден