Измина повече от месец, откакто OnePlus 10 Pro получи официалния си анонс, но благодарение на своята ексклузивност за Китай, която го заключва в региона, почти изглеждаше, че телефонът все още не съществува. Докато скорошните слухове сочат глобално пускане през март, известният тестер на издръжливост Зак от YouTube канала JerryRigEverything успя да се докопа до устройството малко по-рано. За съжаление изглежда, че това е едно устройство с марка OnePlus, което може да не се окаже невредимо.

Запалените фенове на JerryRigEverything знаят как обикновено става това: тест на надраскване, тест на изгаряне, тест на огъване - всичко това, за да се види дали конкретно устройство може да издържи ежедневното износване. В по-голямата си част OnePlus 10 Pro работи както бихте очаквали. Стъкленият му дисплей се надрасква около ниво 6 по скалата за твърдост на Mohs (поне след като протекторът на екрана бъде премахнат), а OLED дисплеят изгаря постоянно след около 45 секунди под запалка. Всичко това е доста обичайно за смартфон през 2022 г.

Следва тестът за огъване, където идва истинското предизвикателство. Стъклените плочи обикновено се справят доста добре с този процес, особено когато са подсилени с някакъв метал или стомана. От време на време обаче конструкцията на телефона просто не може да издържи на този вид изтезания и изглежда, че OnePlus 10 Pro попада точно в тази категория.

При първото огъване стъкленият гръб се счупва незабавно, разпространявайки пукнатини и парчета под издатината на камерата, но оставяйки дисплея непокътнат. Този път второ огъване от другата посока щраква телефона на две, огъвайки се на почти 90 градуса и деактивирайки всичко освен светкавицата на пръстена. Това не е нещо, което искате да видите от което и да е водещо устройство, особено когато то все още не е пуснато в по-голямата част от света.

Изглежда, че вътрешният и структурният дизайн се комбинират, за да се получи най-лошият сценарий. Батерията заема по-голямата част от пространството в долната половина на телефона, създавайки празнина между нея и модула на камерата. В момента изглежда, че само страничните релси всъщност поддържат тази област. Регулаторът за силата на звука също се изравнява с това пространство, като допълнително намалява неговата здравина и устойчивост на натиск.

Този провал не ни принуждава непременно да отпишем OnePlus 10 Pro напълно, въпреки че със сигурност е стъпка назад в сравнение със здравината на структурата, подобна на тухла, от предишните поколения.

Снимки: OnePlus

Виж още: Ето защо не виждаме толкова често бели смартфони