Според информация на The Wall Street Journal Apple е обсъждала с Baidu използването на модела на китайската компания за генеративен изкуствен интелект за някои от функциите на iPhone, за които се говори, че са с генеративен изкуствен интелект. Както беше съобщено по-рано, твърди се, че Apple е провела подобни разговори и с Google и OpenAI - компанията, която стои зад популярния чатбот ChatGPT.

Ако тези партньорства продължат, вероятно Baidu ще използва някои от функциите на генеративния изкуствен интелект на Apple в Китай, докато други компании като Google или OpenAI ще бъдат партньори в САЩ и други страни. Китай изисква моделите с генеративен изкуствен интелект да получат одобрение от местните регулаторни органи и чатботът Ernie на Baidu е в одобрения списък, но чатботовете Gemini на Google и ChatGPT на OpenAI не са налични в страната.

Apple неведнъж е подканяла, че има съобщения за генеративен AI, които ще сподели по-късно тази година, и това вероятно се отнася за iOS 18. Според слуховете софтуерната актуализация ще включва нови функции на генеративния изкуствен интелект за редица функции и приложения на iPhone, включително Siri, Spotlight, Apple Music, Health, Messages, Numbers, Pages, Keynote, Shortcuts и др.

Говори се, че моделите iPhone 16 ще разполагат с подобрен Neural Engine със "значително" повече ядра, в резултат на което някои от генеративните AI функции на iOS 18 ще бъдат ексклузивни за тези модели. iPhone 15 разполага с 16-ядрен Neural Engine.

iOS 18 ще бъде представена на конференцията за разработчици WWDC на Apple през юни, така че само след няколко месеца ще научим повече за тези планове за генеративен изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Специална протеза за ръка осигурява усещане за топлина и студ