Съобщава се, че Samsung е започнал разработката на собствен инструмент за изкуствен интелект, подобен на ChatGPT. Компанията планира да представи новото LLM (Large Language Model) решение още в края на юли 2023 г. Разработваният продукт все още няма име.

Според корейските медии този проект се ръководи от подразделението Samsung Research. То е отделило значителни ресурси и работна ръка за проекта, за да осигури бързото му разработване. Фирмата дори е ограничила или лимитирала други бизнес звена да използват ресурсите на GPU между юни и юли. Тъй като обучението на LLM изисква огромно количество графична мощност, тя не иска допълнително натоварване на графичните си процесори по време на разработването на своя инструмент за изкуствен интелект.

Слуховете, че Samsung работи по подобен на ChatGPT инструмент за изкуствен интелект, се появиха за първи път през май. Твърдеше се, че компанията води преговори с местната технологична фирма Naver за съвместно разработване на инструмента. В доклада се предполага, че първоначалната версия на новото решение за ИИ може да дебютира през октомври тази година.

В нов доклад от Южна Корея обаче се казва, че Samsung планира да завърши разработката на модела от първо поколение само за два месеца. Освен това не се споменава, че тя разработва инструмента за изкуствен интелект съвместно с Naver. Съобщава се, че компанията е решила да действа самостоятелно след неотдавнашна среща на ръководството на високо ниво, на която е присъствал изпълнителният председател Лий Дже-йонг. Обсъдени са били и потенциални сътрудничества с Open AI, Microsoft и Google, преди да се вземе решение за разработване на собствено решение възможно най-скоро.

За разлика от инструментите за изкуствен интелект на тези компании решението на Samsung няма да бъде достъпно за обществеността - поне не първоначалната версия. Компанията планира да го използва за вътрешни бизнес цели. Тя смята, че ИИ ще помогне за стимулиране или ускоряване на различни бизнес процеси. Корейският гигант иска да използва ИИ при разработването на софтуер, обобщаването на документи, превода и други вътрешни операции. Тя смята, че "ИИ може драстично да съкрати периода на разработване на софтуер и проектиране на полупроводници", съобщава Chosun.com.

По-рано Samsung се опита да използва външни инструменти за ИИ за тези цели. През март тя предостави на някои служители в подразделението за полупроводници достъп до ChatGPT с надеждата да ускори бизнес процесите. В крайна сметка обаче инструментът, създаден от OpenAI, доведе до изтичане на поверителна фирмена информация, което принуди компанията да забрани използването на всички подобни външни инструменти. Сега тя бърза да предложи вътрешно решение, което да не крие подобни рискове.

Като се има предвид настоящата ситуация с изкуствения интелект, Samsung може в крайна сметка да пусне публична версия на своя инструмент за изкуствен интелект, но първоначалната разработка изглежда е предназначена за вътрешна употреба. Ако предполагаемият график за пускане на пазара "в края на юли" е точен, може да чуем компанията да говори за AI по време на събитието Galaxy Unpacked на 27 юли, на което ще представи нови сгъваеми устройства, таблети и смарт часовници.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф