Докато много изпълнителни директори злорадстват над идеята да заменят човешките си работници с изкуствен интелект, някои от тях започват да се опасяват, че и те могат да бъдат на косъм от уволнение. В нов доклад на консултантската компания AND Digital, която е изследвала стотици бизнес лидери в САЩ, Обединеното кралство и Нидерландия, 43% от анкетираните са заявили, че смятат, че ИИ може да им отнеме работата на главен изпълнителен директор. Смущаващо е, че почти същият дял - 45% - признава, че тайно взема важни бизнес решения "въз основа на данни и информация, получени с помощта на ChatGPT". Може би това е сериозно доказателство, че замяната на изпълнителните директори с изкуствен интелект все пак не е толкова лоша идея.

Бъдете сигурни, че много от тях твърдят, че не търсят само начин да спасят хубавите си заплати. Според доклада 68% от главните изпълнителни директори са заявили, че етичните съображения относно внедряването на ИИ на работното място са въпрос с най-висок приоритет - макар че тези "съображения" могат да означават всичко.
Всъщност главните изпълнителни директори изпитват значителна тревога за това как работниците ще се справят с приемането на ИИ, като 44% от тях смятат, че служителите им не са подготвени да използват технологията.

Отговаряйки на тези опасения, около 76% заявяват, че обучават служителите си да бъдат по-грамотни в областта на цифровите технологии.

Други шефове отговориха по различен начин. Предпочитайки по-консервативен подход, около 34% заявиха, че са забранили генеративните инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT на работното място - макар че трябва да се чудите дали някои от тях не са сред 45-те процента, които признаха, че са вземали бизнес решения с помощта на технологията.

Както и да решат да се подготвят за приемането на ИИ сред служителите, шефовете може да имат основателна причина да се притесняват.

Миналата година много големи компании, особено банките, започнаха да забраняват чатботовете с ИИ на фона на съобщения, че служителите случайно изнасят информация, като разговарят с тях. Освен това инструментите с ИИ не дават надеждни отговори, така че не са нещо, на което бихте искали служителите да разчитат.

Все пак това е иронична и откровено лицемерна позиция, която изпълнителните директори заемат в този момент - особено след като почти половината от тях признават, че използват ChatGPT, за да вършат работата си.

Ако не друго, би трябвало да се притесняваме повече за това какво правят те с технологията, а не техните служители. Като цяло изпълнителните директори ще решават как ИИ ще се впише в работното място, а не обикновеният служител.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)