И преди сме ставали свидетели на подобни измами, но този конкретен случай е с мащабите на огромна индустрия. На петима души са повдигнати обвинения в измама заради участието им в схема за фалшиво връщане на iPhone.

По същество хората са внасяли фалшиви модели iPhone в Apple Store, твърдели са, че са дефектни, и са искали да им бъде заменено устройството. Apple заменя устройството за стойностен телефон за замяна, който след това може да бъде продаден. Твърди се, че тази процедура е била извършена 16 000 пъти.

В бележките по делото се изчислява, че загубите за Apple от тази схема възлизат на най-малко 12.3 млн. долара. Върнатите устройства включвали хиляди iPhone, iPad и други устройства на Apple.

Според обвинителния акт схемата е действала от декември 2014 г. до март 2024 г., като е била координирана с групи в Китай, откъдето са били доставяни фалшивите устройства.

Фалшивите модели са използвали откраднати идентификационни номера, благодарение на които телефоните са изглеждали като истински продукти на Apple, продавани в САЩ, притежавани от истински хора и с гаранционно покритие AppleCare. Възможно е престъплението инцидентно да е лишило истинските клиенти от възможността да претендират за законен гаранционен ремонт, тъй като системите на Apple вече биха обработили идентификаторите на моделите преди това.

За да прикрият следите си, съучастниците заявяват ремонти в множество магазини на Apple в Калифорния, като посещават до десет магазина в рамките на един ден. Предполага се, че лицата са използвали фалшиви адреси и псевдоними, наемали са пощенски кутии и са прилагали други тактики.

Сега предстои делото да бъде разгледано в съда. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени от години затвор по всяко от 22-те обвинения, които обхващат измама по електронен път, измама по пощата, кражба на самоличност при утежняващи обстоятелства и трафик на фалшиви стоки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден