Серията iPhone 14 на Apple е оборудвана с нова система за спешен SOS сигнал чрез сателит. Функцията ще бъде пусната в САЩ и Канада по-късно този месец и компанията разкри точно колко е похарчила за нея, както и подробностите за това как функционира.

Целият проект Emergency SOS струва на Apple колосалните 450 милиона долара. По-голямата част от тази инвестиция отиде за създаване на инфраструктура за функцията в партньорство със сателитния доставчик Globalstar.

Компанията от Купертино финансира критични подобрения на сателитната мрежа и наземните станции на Globalstar. В резултат на това повече от 300 служители на Globalstar ще поддържат новата услуга Emergency SOS на iPhone 14. Apple допълнително обясни, че Emergency SOS чрез сателит използва специално определен спектър за мобилни сателитни услуги.

Когато потребител на iPhone направи заявка за спешна SOS връзка, съобщението се получава от един от 24-те спътника на Globalstar в ниска околоземна орбита, пътуващ със скорост от приблизително 25 749 км/ч. След това сателитът изпраща съобщението до персонализирани наземни станции, разположени в критични точки по света.

Наземните станции използват нови антени с висока мощност, проектирани и произведени специално за Apple от Cobham Satcom в Конкорд, Калифорния. Във всяка наземна станция има множество антени, които комуникират със сателитите.

След като наземната станция получи съобщението, то се насочва или към службите за спешна помощ, или към релеен център с обучени от Apple специалисти по спешни случаи.

И така, ето я – пълна картина на това как работи системата за спешни SOS на iPhone 14 от серията. Смятате ли, че това е функция, към която си струва да преминете с най-новите iPhone модели?

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая

 

Тагове: