Google Chrome е най-популярният уеб браузър в света и компанията от Маунтин Вю работи усилено по отстраняване на уязвимостите през 2023 г. Сега компанията пусна задължителна за изтегляне актуализация, която включва кръпка за недостатък от типа "нулев ден".

Гигантът в областта на търсенето потвърди пускането на Chrome версия 119.0.6045.199 за Mac и Linux и версия 119.0.6045.200 за Windows. Впоследствие потвърдихме, че актуализацията е налична и като версия 119.0.6045.193 за Android. Тези версии отстраняват уязвимост от типа нулев ден, обозначена като CVE-2023-6345. Тази уязвимост е свързана с проблем integer overflow в графичната библиотека с отворен код Skia.

"Google е наясно, че в интернет съществува експлойт за CVE-2023-6345", отбеляза също така компанията в блога за изданията на Chrome.

"Достъпът до подробности за бъга и връзки може да остане ограничен, докато по-голямата част от потребителите не бъдат актуализирани с поправка", обясниха от Google. "Ще запазим ограниченията и ако бъгът съществува в библиотека на трета страна, от която по подобен начин зависят други проекти, но все още не са поправени."

Във всеки случай трябва незабавно да актуализирате Chrome на компютъра и телефона си, тъй като тези недостатъци от типа "нулев ден" често се използват за хакване на устройства. Обикновено Chrome се актуализира автоматично при рестартиране на приложението, но можете също така да проверите за актуализации на компютъра си чрез елипсовидното меню и след това да щракнете върху Помощ > За Google Chrome. Потребителите на Android могат да проверяват за актуализации чрез Play Store.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този малуер вече е свален над 600 милиона пъти от Google Play Store