Кафето е както обожавано, така и обвинявано за тревожния характер на нашето ежедневие. Учените смятат, че знаят неговите характеристики и потенциалното му влияние, но всяко ново изследване внася нова трактовка по въпроса. Ново проучване, публикувано в The Annals of Internal Medicine, смята, че сутрешната чаша кафе може да доведе до по-ниска смъртност. Според авторите консумацията на 1.5 до 3.5 чаши кафе на ден, дори с една чаена лъжичка захар, намалява с 30% вероятността от настъпване на смърт по време на периода на проучването в сравнение с онези, които не пият кафе. Трябва да признаем, че така подадена, информацията е малко объркваща, но се оказва, че любителите на неподсладената кофеинова напитка нямат чак толкова голям успех - при тях този процент е между 16 и 21%. Онези пък, които пият по 3 чаши дневно, всъщност постигат най-високите резултати.

Изследователите анализираха данните за консумацията на кафе, събрани от UK Biobank, голяма медицинска база данни със здравна информация от хора от цяла Великобритания. Те анализираха демографска информация, начин на живот и хранителна информация, събрана от повече от 170 000 души на възраст между 37 и 73 години за среден период на проследяване от седем години. Рискът от смъртност остава по-нисък за хората, които пият както безкофеиново, така и кофеиново кафе. Данните бяха неубедителни за тези, които пиеха кафе с изкуствени подсладители.

„Огромно е. Има много малко неща, които намаляват вашата смъртност с 30 процента“, казва д-р Кристина Уи, доцент по медицина в Harvard Medical School и заместник-редактор на научното списание, където е публикувано изследването.

Разбира се, подобна статистика е извадена от контекста - трябва да бъдат разгледани и други фактори за начина на живот като здравословна диета или последователни рутинни упражнения.

Още повече, че говорим за класическото кафе: „Всички залози са отхвърлени, когато става въпрос за съчетаване на това с лате, фрапучино, супер мока, разбито с каквото и да било“, каза д-р Ерик Голдбърг, клиничен доцент по медицина в Ню Йорк, Медицинско училище Гросман.

За радост на мнозина това е поредното изследване, което потвърждава ползите от кафето - предишни изследвания свързват консумацията на кафе с по-нисък риск от болест на Паркинсон, сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак на черния дроб и простатата и други здравословни проблеми.

Учените не знаят какво точно прави кафето толкова полезно, коментира д-р Голдбърг, но отговорът може да се крие в антиоксидантни свойства, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките. Кафеените зърна съдържат големи количества антиоксиданти, каза Бет Черуони, регистриран диетолог в Центъра за човешко хранене на Кливландската клиника в Охайо, които могат да помогнат за разграждането на свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките. С течение на времето натрупването на свободни радикали може да увеличи възпалението в тялото, което може да причини образуване на плаки, свързани със сърдечни заболявания, каза тя, така че диетолозите препоръчват да се консумират храни и напитки, които са богати на антиоксиданти.

Съществува и възможността хората, които пият кафе, да правят по-здравословен избор като цяло. „Ако избирате Mountain Dew или Coca-Cola, Red Bull или всички други напитки, те имат тонове повече захар, всички изкуствени неща – срещу кафето, което обикновено е непреработена храна“ - добавя Голдбърг.

Въпреки обнадеждаващите доказателства за кафето няма достатъчно данни, които да предполагат, че хората, които в момента не пият кафе, трябва да започнат да го правят. Нито пък е оправдание любителите на кафето да прекаляват с напитката. Както винаги е необходима умереност.

Снимки: Unsplash

Виж още: Смели хакери тормозят руските власти... по телефона