Споделеният живот с партньор може значително да допринесе за психичното благополучие и цялостното здраве по различни причини. Приятелското отношение и емоционалната подкрепа, предоставени от човека до нас, допринасят за чувството на сигурност и принадлежност, въздействайки положително върху психичното здраве. От друга страна, споделените отговорности и взаимната грижа могат да доведат до по-здравословен начин на живот и намалени нива на стрес.

Както става ясно от здравното проучване на Huawei, 47% от европейците не са доволни от физическото си състояние. За сметка на това, психичното благополучие е значително по-високо сред хората, които не живеят сами. Следователно компанията на другите има пряка връзка с по-високото удовлетворение от физическото и психичното благополучие.

Емоционалната подкрепа и приятелството, произтичащи от съжителството с някого, било то други възрастни или деца, играят решаваща роля за постигане на психично благополучие. Чувството, че има с кого да споделиш както радостите, така и предизвикателствата, създава усещането за силна подкрепяща среда и насърчава емоционалната устойчивост. Освен това емоционалната връзка помага на хората да се справят със стреса, безпокойството и други психични състояния. Присъствието на подкрепящ партньор може да намали усещането за самота и да осигури чувство на принадлежност, което е от съществено значение за психическата стабилност.

Ползите от живота с някого стигат отвъд емоционалната подкрепа и имат реални практически предимства, които могат да подобрят цялостното здраве. Партньорите могат взаимно да се насърчават и мотивират да възприемат по-здравословни навици, като редовно практикуване на спорт, консумиране на по-здравословна храна и подобряване на съня. Взаимната подкрепа може да увеличи вероятността от приоритизиране на здравето и благополучието.

Въпреки това дори най-отдадените партньори могат невинаги да разполагат с достатъчно време или енергия, за да насърчават човека, с когото живеят, да отделя повече време на грижата за себе си или да поддържа здравословни навици. Животът с партньор често включва споделяне на отговорности. Това може да доведе до по-балансиран и по-малко стресиращ начин на живот, но също така носи тежест от споделяне на домакински задължения, финансови отговорности и вземане на решения, което може да доведе до чувство на претоварване.

Ето къде се появява напълно ново партньорство - това със смарт часовника. Интелигентните устройства стимулират по-активния начин на живот и засилват чувството на удовлетвореност от постигнатите резултати. HUAWEI WATCH GT 4 е първият смарт часовник на Huawei, който въвежда Stay Fit - приложение за управление на здравето, което използва здравни данни в реално време, за да помага на потребителите да управляват както своите резултати от тренировките, така и приема на калории. Stay Fit дава цялостни препоръки, съобразени с нуждите на тялото за по-добро управление на теглото.

HUAWEI WATCH GT 4 използва усъвършенствани алгоритми за синтезиране на данни въз основа на действителна информация, идваща от потребителя, като предоставя полезна обратна връзка за здравето, съобразена с индивидуалните нужди. Независимо дали става въпрос за напомняне за хидратация, предложения за активност или съвети за по-качествен живот, персонализираният характер на тези съобщения подобрява способността на потребителите да вземат информирани решения за своето здраве и ги мотивира да постигат здравните си цели. Този съвместен подход за управление на ежедневието не само улеснява преодоляването на личните трудности, но и укрепва връзката между партньорите. Усещането за екипна работа в една връзка създава подкрепяща среда, която влияе положително на психичното благополучие. Както става ясно от резултатите от здравното проучване на Huawei, 76% от потребителите на смарт часовници са съгласни, че смарт часовникът е подобрил психичното им здраве.

Потребителите, които са в удовлетворяваща, дългосрочна връзка, често изпитват по-ниски нива на хормоните на стреса и се радват на по-добро сърдечносъдово здраве. Емоционалната сигурност и стабилност, осигурени от подкрепящия партньор, допринасят за тези положителни здравни резултати. Намалените нива на стреса могат да имат каскаден ефект върху различни аспекти на физическото и психическото благосъстояние.

В заключение, животът с някого носи множество ползи за психичното благополучие и цялостното здраве. Емоционалната подкрепа, общуването, споделените отговорности и навиците за по-здравословен начин на живот, насърчавани от партньора, с когото съжителстваме, създават положителна среда, която допринася за по-устойчив и пълноценен живот. Връзката, създадена чрез споделен опит и взаимна грижа, подобрява не само психичното благополучие, но и физическо здраве.

За пълна разбивка на данните по държави посетете официалния уебсайт на Huawei и изтеглете доклада тук: https://consumer.huawei.com/bg/wearables/2023-eu-health-survey/.

Снимка: Huawei