Европейският авиокосмически гигант Airbus представи нова концепция за космически хабитат, който ще бъде по-просторен и удобен от съществуващите космически станции.

Многофункционалният орбитален модул, наречен LOOP, разполага с три персонализирани палуби, които са свързани чрез тунел, заобиколен от интегрирана оранжерия. Орбиталният хабитат е проектиран за четиричленен екипаж, но може да бъде приспособен за настаняване на до осем космически пътници, се казва в изявление на Airbus.

С ширина 8 метра LOOP е проектиран така, че да се вмести в обтекателя на предстоящото поколение свръхтежки ракети носители като например Starship на SpaceX и по този начин би могъл да се разгърне с едно изстрелване и да бъде обитаем веднага след достигане на орбита, заяви Airbus.

В основната си конфигурация LOOP разполага с палуба за обитаване, научна палуба и палуба с центрофуга, произвеждаща изкуствена гравитация, където обитателите биха могли да получат временно облекчение от условията на нулева гравитация. Добре известно е, че човешкото тяло бързо се влошава при липса на гравитация, като мускулите и костите отслабват от неупотреба. Липсата на гравитация също така обърква човешката нервна система и пространствената ориентация, което често води до гадене през първите дни на престоя в орбита.

"Airbus LOOP е проектиран да направи дългосрочния престой в Космоса удобен и приятен за неговите обитатели, като същевременно поддържа ефективни и устойчиви операции", се казва в изявлението на Airbus. "Той се основава на всичко, което е научено през десетилетията, и напълно използва потенциала на утрешните технологии, за да подкрепи по най-добрия начин бъдещето на човечеството в Космоса: в ниска околоземна или лунна орбита или при дългосрочни мисии до Марс."

Концептуалният космически хабитат, който според Airbus предлага повече вътрешно пространство за своите обитатели, отколкото съществуващите космически станции, може да бъде готов за полет в началото на 2030 г. след края на живота на Международната космическа станция.

Преди това Airbus ръководеше консорциумите, които построиха европейския модул "Колумб" на Международната космическа станция и Автоматизирания транспортен кораб, който служеше за превоз на товари за орбиталната лаборатория. Понастоящем фирмата отговаря за изграждането на сервизните модули "Орион", създадени за придвижване на капсулата за екипажа на изследователската програма "Артемида" на НАСА до Луната.

Снимка: Airbus

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно