Базираната в Тексас компания за космически погребения Celestis ще почете Джордж Вашингтон, Дуайт Д. Айзенхауер, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън, като добави техните символични останки към предстоящия полет на космическата фирма Enterprise в дълбокия Космос. Компания ще им правят и няколко починали легенди от "Стар Трек" и суперзвезди на научната фантастика. Полетът беше обявен в публикация в блога на Celestis на 20 февруари, Деня на президента в САЩ.

В допълнение към кремираните останки и ДНК пробите на Нишел Никълс, Дефорест Кели, създателя на "Стар Трек" Джийн Родънбъри, съпругата му Мейел Барет Родънбъри, инженера на "Стар Трек" Джеймс "Скоти" Дуън и VFX майстора на "2001: Една космическа одисея" и "Близки срещи от третия вид" Дъглас Тръмбъл и няколко други, тези президентски останки ще бъдат изстреляни по някое време тази година в специални капсули в ракетата Vulcan на United Launch Alliance.

"Нашият полет на "Ентърпрайз" е историческа мисия по всички стандарти", казва Чарлз М. Чафър, съосновател и главен изпълнителен директор на Celestis, Inc. в публикация в блога на компанията. "Основната цел на Celestis е да подпомогне човешката експанзия в цялата Слънчева система. Като добавяме ДНК на тези американски икони към Enterprise, ние създаваме предшественик за бъдещи човешки мисии и добавяме към историята на човешкото изследване на Дълбокия космос."

През ноември тази година Celestis включи в списъка още две легендарни имена - на Грег Джийн, VFX експерт, създал много модели на сериала "Стар Трек", и на продуцента на "Стар Трек" Робърт Х. Джъстман, известен като "дясната ръка" на Джийн Роденбъри - в знак на почит към делата им. 

Очаква се първият по рода си полет на Celestis с Enterprise да премине от 150 милиона до 300 милиона километра в Дълбокия космос отвъд системата Земя - Луна. Тяхната почетна възпоменателна мисия ще включва над 200 летателни капсули, съдържащи кремирани пепелни останки, ДНК материал, лични послания и сърдечни поздрави.

Основната мисия на "Вулкан" ще бъде да пренесе лунния модул Peregrine на питсбъргската аерокосмическа компания Astrobotic до повърхността на Луната. След това горната степен на Vulcan Centaur ще се отправи по-далеч в Дълбокия космос, като накрая ще влезе в орбита около Слънцето и ще се превърне в най-отдалечения аванпост на човечеството, наречен Enterprise Station.

Полетът на Enterprise през 2023 г. ще носи и два прототипа на спътници за интернет съзвездието на Amazon, наречено "Проект Куйпер".

Снимка: ULA

Виж още: Hubble смята да разкрие тайните на пръстените на Сатурн