Тъй като се очаква глобалните температури да се повишат до 2.8 градуса по Целзий до края на века, островната държава Тувалу казва, че няма друг избор, освен да изгради дигитална версия на себе си. Миналата седмица Саймън Кофе, външният министър на страната, каза на срещата на върха за климата COP27, че Тувалу ще се обърне към метавселената, за да запази своята култура и история на фона на покачващите се морски нива.

„Тъй като земята ни изчезва, нямаме друг избор, освен да станем първата дигитална нация в света. Нашата земя, нашият океан, нашата култура са най-ценните активи на нашия народ. И за да ги предпазим от вреда, независимо какво се случва във физическия свят, ще ги преместим в облака“, каза Кофе във видео, в което камерата бавно разширява кадъра, за да разкрие, че той е пред зелен екран, пресъздаден на дома му.

На миналогодишната среща на върха COP26, Кофе се обърна към конференцията, застанал до колене в морската вода, за да подчертае екзистенциалната заплаха, която изменението на климата представлява за островни нации като Тувалу. В последното му обръщение метавселената е оформена като потенциален дом за всички страни, ако няма глобални усилия за справяне с проблема.

„Само съгласувани глобални усилия могат да гарантират, че Тувалу няма да се премести постоянно онлайн и да изчезне завинаги от физическия план“, каза той. „Без глобална съвест и глобален ангажимент за нашето споделено благополучие скоро може да установим, че останалият свят се присъединява към нас онлайн, докато техните земи изчезват.

Тувалу е архипелаг, състоящ се от девет острова, разположени между Австралия и Хавай. Той е дом на около 12 000 души. Учените - специалисти по климата, очакват цялата страна да бъде под вода до края на 21 век.

За да постигне целта от 1.5 градуса, поставена от Парижкото споразумение, и да избегне значително по-лоши климатични резултати, светът разполага с осем години, за да намали годишните глобални емисии с още 45% в сравнение с прогнозите, базирани на настоящите политики. За да се ограничи повишаването на температурите до под 2 градуса, е необходимо допълнително намаляване на емисиите с 30%.

Снимка: Tuvalu

Виж още: Шумът в градовете накара птиците да запеят друга песен