Скоро ще бъде сложен край на спекулациите около мистериозната транспортна система Hyperloop – идея, която принадлежи на милиардерът Елън Муск.

 

Муск, мечтателят, който седи зад фирмата за електрически автомобили Тесла и притежава собствена компания за космически полети SpaceX, съобщи, че ще разкрие дизайна на Hyperloop. Това ще стане в понеделник – 12 август. Муск бе загатнал за своята идея още преди една година.

 

Hyperloop, която ще се захранва със слънчева енергия, ще може да превози пътници от Лос Анджелис до Сан Франциско за по-малко от 30 минути, съобщава Муск, което означава, че ще пътува със скорост по-голяма от 966 км/ч. Той добавя, че системата ще бъде евтина и удобна, а билетите ще бъдат по-евтини от тези за самолет или влак.

 

Въпреки че не се знае как точно ще работи Hyperloop, нито как ще изглежда, Муск подхвърляше малко информация през тази една година. През май той описа системата като: „кръстоска между Конкорд, рейлгън (електромагнитно устройство) и маса за въздушен хокей.” Използвайки това описание, John Gardi, определящ себе си като „мислител”, нарисува схема на съоръжение, което използва въздух, за да изстреля автомобили по дълги тунели. „Това е най-близкото предположение, което съм виждал до този момент”, коментира Муск.

 

Самият Муск сподели, че няма да може да отдели свободно време за този проект (в момента се занимава с Тесла и SpaceX), но се надява, че световни инженери и изобретатели ще подхванат проекта за Hyperloop.

 

Когато става въпрос за една от най-магнетичните фигури в технологичния бизнес – може да очакваме всичко. Понеделник е съвсем близо – вълнувате ли се от новата транспортна концепция, която ще представи Муск?