Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google и съавтор на книгата "Ерата на изкуствения интелект", заяви, че се притеснява, че хората ще започнат да се влюбват в изкуствения интелект.

Това е справедливо опасение, като се има предвид, че голяма част от тях вече са обсебени от него.

"Представете си свят, в който имате AI учител, който увеличава образователните способности на всеки човек на всеки език в световен мащаб", казва Шмид в интервю за ABC News в неделя, като добави, че този случай на употреба, наред с други е "забележителен".

"И тези технологии, които са общоизвестни като големи езикови модели, очевидно ще направят това", продължи той.

"Но в същото време ние сме изправени пред изключителни нови предизвикателства, произлизащи от тези неща", добави Шмид, преди да попита риторично: "Какво ще се случи, когато хората се влюбят в своя учител с изкуствен интелект?".

Това е особено навременен пример, тъй като само тази седмица The Washington Post съобщи, че технологията на OpenAI захранва новообявения AI наставник на частно училище в Силициевата долина.

Макар че някои може да се възмутят от идеята, че някое дете може наистина да развие романтични чувства към своя AI учител, това наистина не е толкова невероятно. Интернет често е място, където потребителите - особено тези, които се чувстват обезверени по някакъв начин - търсят общност, приятелство, а понякога дори и дигитална романтика.

Ето защо е повече от възможно да си представим, че човекоподобни чатботове, създадени да предлагат помощ и грижа, могат да запълнят такава празнина.

И в тази връзка, макар че LLM и ботовете, които те управляват, са достатъчно трудни за управление сами по себе си, хората често се оказват още по-малко предсказуеми и както се вижда от ефекта на "Елиза", са склонни да антропоморфизират дори най-простите чатботове. Освен това колкото по-добре ботовете звучат и се държат като хора, толкова повече тези граници се размиват - не непременно поради манипулация, а поради човешкото желание за връзка.

Пазарът на спътници с изкуствен интелект процъфтява. Вземете например чатботовете зад услугата "приятелка с изкуствен интелект" Replika, които са създадени, за да изпълняват ролята на близък спътник.

Успехът на Replika - компанията твърди, че има два милиона потребители - показва, че хората са способни да развият силна привързаност към ботове за разговори, създадени да звучат като истински хора.

И в крайна сметка, както казва Шмид пред ABC, новите и мощни технологии почти винаги са свързани с непредвидени странични ефекти, като бившият Google използва силния пример на социалните медии, за да илюстрира колко мащабни, а в много случаи и страшни, могат да бъдат тези непредвидени последствия.

"Това, което се случи със социалните медии, е, че ние, включително и аз, просто предложихме социални медии, защото имахме прост модел за това как хората ще ги използват", казва Шмид пред ABC. "Но вместо това вижте как социалните медии бяха използвани за намеса в избори, за нанасяне на вреди. Хора дори умираха заради социалните медии."

"Никой не е целял това, но въпреки това то се случи", завършва бившият главен изпълнителен директор. "Как да предотвратим това с технология като изкуствения интелект?"

Снимка: Unsplash

Виж още: Човек без опит използва ChatGPT, за да създаде ужасяващо сложен зловреден софтуер