Телекомуникационният специалист Ericsson ще инвестира десетки милиони лири в 6G изследвания в Обединеното кралство, работейки с университети и индустриални партньори по мрежова сигурност, AI и когнитивни мрежи.

Шведската компания, която вече доставя 5G мрежи по целия свят, заяви, че това 10-годишно партньорство ще помогне за стимулиране на развитието на следващото поколение 6G мрежи, които се очаква да бъдат налични в търговската мрежа през 2030 г.

Инвестицията не е просто вот на доверие към Обединеното кралство, което се опитва да защити финансирането си на научни изследвания след Брекзит. Тя също така разширява сътрудничеството на Ericsson с други европейски страни, работещи за развитието на 6G.

Компанията е член на проекта Reindeer на ЕС: консорциум, натоварен с напредването на инфраструктурата за безжичен достъп. Тя също така е техническият мениджър на Hexa-X, европейската водеща 6G инициатива, която се стреми да постави основите на 6G технологията и да оцени нейните потенциални ползи.

6G – шестото поколение клетъчна мрежа – се рекламира като способна да предложи удивителни възможности и скорости, които надвишават 1 терабит и време за реакция под милисекунди.

Това ниво на свързаност не само би подобрило комуникациите и оперативната съвместимост, но също така би трябвало да позволи критични приложения, които в момента са извън обсега. Помислете за неща като интелигентни автономни машини, прецизно здравеопазване, интелигентно земеделие и мултисензорна разширена реалност („Интернет на сетивата“).

В крайна сметка се очаква 6G технологията да обедини цифровата и физическата реалност, позволявайки безпрецедентна цифровизация и автоматизация, които биха улеснили целите за енергийна ефективност и устойчивост на физическия свят.

Такива нови приложения и технологии ще предложат стратегически възможности за европейските участници да разработят нови пазари и ще проправят пътя за компаниите да се възползват от тази технология. Например това може да са микрочипове за 6G, облачна технология от следващо поколение, квантово изчисление или интелигентна градска инфраструктура.

Предвид трансформиращия потенциал на 6G не е чудно, че през май Европа изложи своята визия за развитие на технологията, но това няма да е лесно начинание. Така че всяка инвестиция в научноизследователска и развойна дейност (като тази на Ericsson) има значение, ако континентът ще се възползва възможно най-много от нея.

Снимка: Unsplash

Виж още: Европа вече може да се похвали с най-голямата си система за съхранение на чиста енергия 

 

Тагове: