След години на проучване на опциите NASA най-накрая реши как иска да оттегли от експлоатация Международната космическа станция.

Както е посочено подробно в ново изявление, Космическата агенция се надява да запази застаряващия аванпост жив до края на 2030 г. След това масивната структура ще се спусне към отдалечен регион на Тихия океан, известен като Пойнт Немо.

NASA лансира пенсионирането като „преход на операциите към търговски услуги“, като потвърждава акцента си върху подкрепата на частно-публичните начинания в орбитата на Земята.

В официален план за преход на МКС, изпратен до Конгреса, NASA подробно описва плановете си за окончателно извеждане от орбита на МКС. Първо, контролът на мисията ще захранва тласкачите, за да намали бавно височината на станцията. Когато е близо до земната атмосфера, около януари 2031 г., тя ще извърши последната си маневра, за да гарантира, че ще кацне в „необитаемата зона на Южния Тихи океан“.

Зоната Пойнт Немо е популярно място за потапяне на космически отпадъци, като от 1971 г. страните са насочили повече от 263 парчета там.

„Не всички гостуващи на МКС машини могат да бъдат използвани за подпомагане на изваждането от орбита“, гласи планът. „NASA и нейните партньори са оценили руския космически кораб „Прогрес“ и са установили, че три могат да извършат деорбитирането“. NASA може също да използва космическия кораб Cygnus на Northrop Grumman, за да помогне.

Това е горчив момент в историята на човешките изследвания на Космоса.

„Международната космическа станция навлиза в третото си и най-продуктивно десетилетие като новаторска научна платформа в микрогравитацията“, казва в изявлението Робин Гейтнс, директор на Международната космическа станция в NASA. „Очакваме с нетърпение да увеличим максимално тази възвръщаемост от космическата станция до 2030 г., докато планираме преход към търговски космически дестинации, които ще последват“.

Въпреки че МКС може скоро да бъде оттеглена, NASA вече гледа отвъд нея към бъдещето. Агенцията работи с търговски партньори, за да прикачи докинг модули към станцията и също така се надява да създаде поне една от три търговски космически станции с помощта на частната индустрия.

NASA все още планира да изпрати астронавти на Луната доста преди пенсионирането на станцията. Посочена в рамките на цел за изследване на дълбокия Космос до 2030 г. в плана за преход, агенцията се надява да използва МКС като „аналог за транзитна мисия на Марс“.

Това ще бъде тъжният край на една от най-големите международни научни инициативи, правени някога, и може да отбележи упадъка на многонационалния поход към космическите изследвания и изследване. И Китай, и Русия например се надяват да създадат свои собствени космически станции през следващите години. Китай например вече изпрати астронавти да обитават първите модули в орбита и планира станцията му да заработи напълно до края на годината.

Засега учените ще продължат безценната си упорита работа на борда на застаряващия орбитален пост - като от време на време запълват буквалните пукнатини, които започват да се образуват в стените на станцията.

Снимка: NASA

Виж още: Астронавти предупредиха Том Круз за стряскащо неприятната миризма на МКС