Астрономи са открили нова звезда, която е 30 пъти по-голяма от Слънцето и може да наложи сериозно преосмисляне на теориите за звездната еволюция. Звездата, обозначена като J0524-0336 и намираща се на около 30 000 светлинни години от Земята, има шокиращо висока концентрация на елемента литий в сравнение със Слънцето на сегашната му възраст или с други звезди на подобна възраст.

Това е проблем за разбирането ни как звездите изработват по-тежки елементи чрез ядрен синтез, тъй като литият е лек елемент; настоящите модели предполагат, че леките елементи се губят чрез този процес в полза на по-тежки елементи като въглерод и кислород.

J0524-0336 не само е богата на литий, но и има съответната липса на тежки елементи.

Астрономите откриха J0524-0336, докато търсеха по-стари звезди в Млечния път. Звездата е в последния етап от живота си, което означава, че е класифицирана като „еволюирала звезда“ и се раздува, като увеличаването на размера ѝ я прави и по-ярка.

След откриването на тази звезда изследователите се заемат да разкрият нейния химичен състав с помощта на метод, наречен спектроскопия. Тъй като различните елементи излъчват и поглъщат светлина с характерни дължини на вълните, разглеждането на светлинния поток на звездата, или „спектъра“, може да разкрие нейния състав и съотношението на елементите, които съдържа.

„Установихме, че J0524-0336 съдържа 100 000 пъти повече литий, отколкото Слънцето на сегашната си възраст“, казва в изявление ръководителят на екипа и изследовател от Университета на Флорида Рана Езедин. „Това количество оспорва преобладаващите модели за това как еволюират звездите и може да подскаже неизвестен досега механизъм за производство или задържане на литий в звездите.“

Те разполагат с няколко потенциални хипотези, които обясняват защо J0524-0336 е толкова необичаен. Една от тях е, че звездата може да се намира на етап от звездната еволюция, който никога не е наблюдаван досега. Или пък, когато звездата е набъбвала, тя може да е обгърнала планета в орбита или дори близка звезда. Ако това небесно тяло е било богато на литий, то може да е напълнило J0524-0336 с елемента. И ако това поглъщане е станало сравнително скоро, J0524-0336 може да не е имал необходимото време да превърне лития в по-тежки елементи.

Езедин предполага, че съдържанието на литий в J0524-0336 е толкова голямо, че е възможно да са действали и двата механизма.

Екипът ще трябва да продължи да наблюдава звездата, за да определи кой механизъм стои зад този необичаен резултат, дали наистина са и двата - или виновникът е нещо съвсем друго. Сега учените възнамеряват да продължат проучването на J0524-0336, като се надяват да проведат програма за непрекъснат мониторинг, за да видят дали и как се променя съставът ѝ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Honor 200 Pro: Топ 5 функции, които го правят невероятен избор за всеки (ВИДЕО)