Учените са обезпокоени след изненадващото откритие на жаба, на чийто крак е израснала малка гъба. Земноводното е открито в подножието на индийските Западни Гати, а изследователите заявяват, че за първи път се открива гъба, растяща върху жива животинска тъкан.

Изследователи, свързани със Световния фонд за дивата природа, публикуваха резултатите за вида, известен като междинната златозадка на Рао (Hylarana intermedia), в проучване, публикувано в списание „Влечуги и земноводни“.

Твърди се, че въпросната гъба е гъба боне (Mycena sp.), която обикновено расте върху гниеща дървесина. В проучването изследователите посочват: „Доколкото ни е известно, никога не е документиран случай на гъба, израснала от хълбока на жива жаба“.

Все още не са ясни подробности за точното естество на гъбата, но последиците от откритието могат да бъдат тревожни. Обикновено гъбите не растат върху животинска кожа, защото тя обикновено не притежава необходимите хранителни вещества, които да ги поддържат.

Въпреки това паразитната гъба, наречена Batrachochytrium dendrobatidis - по-известна като хитридна гъба, - е реална заплаха за живота на животните и е довела до намаляване на световните популации на земноводните.

Това е най-новата тревожна гъбична история в света на науката, след като миналата година изследвания разкриха, че мъж се е заразил с тежък случай на гъбична инфекция, която обикновено засяга само растенията.

61-годишният неназован пациент от Индия е развил болестта в гърлото си, което е пример за прескачане на патоген от растителното царство в човешкото.

Снимка: Unsplash

Виж още: Showrunner превръща зрителите в създатели на тв сериали