Един ученик успешно е разработил малък реактор за ядрен синтез в рамките на матурата си. 17-годишният британец построил реактора за генериране на неутрони като част от своята разширена проектна квалификация. За работата на Чезаре Менкарини се твърди, че е единственият ядрен реактор, построен в училищна среда.

Представен наскоро на фестивала на науката в Кеймбридж, ядреният реактор достигна плазма преди няколко месеца. Според докладите благодарение на него Менкарини е получил най-висока оценка на матурата си. На Менкарини не му е било лесно да убеди учителите си за начинанието. Членовете на факултета дори смятали, че проектът може да е опасен и да представлява значителна заплаха.

„Първоначално колежът се опасяваше, че този проект е опасен. Въпреки това направихме пълни оценки на риска, а персоналът ни подкрепи“, казва Менкарини.

Накрая, след като прекарва 18 месеца в усилена работа по проекта, той успешно разработи малкия реактор. Тийнейджърът има за цел да кандидатства за инженерна специалност. Преди това обаче той има амбицията да работи в Центъра за интерфейси и анализи към Бристолския университет.

Менкарини твърди, че целта на реактора е да създаде условия, необходими за термоядрен синтез. Въпреки това проектът не би могъл да получи същото налягане, което се генерира от Слънцето поради собствената му гравитация. Затова, за да направи атомите достатъчно горещи, тийнейджърът използва високо напрежение.

Описвайки Менкарини като „изключителен“, директорът на колежа д-р Джулиан Дейвис твърди, че тийнейджърът ще окаже значително влияние върху енергийната индустрия в бъдеще. Той също така определи работата на Чезаре, изградена за повече от година, като изключително вълнуваща.

Реакторът достигна плазма през юни. „Преди два дни постигнах плазма, което беше блестящо и съм изключително щастлив от това“, написа Менкарини в публикация в LinkedIn. „Системата работи благодарение на помпа за грубо почистване Leybold Trivac E2, която ми позволява да постигна минимално налягане от 8E-3 Torr.“

По това време той споменава, че Pfeiffer TPH062 ще бъде използвана по-късно за постигане на термоядрен синтез. „Тази турбомолекулна помпа в момента е изолирана чрез дроселиращ клапан на VAT.“

„След това решетката е свързана към високоволтов проход с номинално напрежение 30 kV, свързан с 5kV захранване на Unilab, което ми позволява да използвам фузора в моето училище. (Той е ограничен до 2mA изход.) Докато работех с фузора, експериментирах с 2 решетки“, добавя Менкарини в публикацията.

Снимка: Unsplash/Cesare Mencarini

Виж още: Мистериозно семейство зловреден софтуер се крие в Google Play в продължение на години