Астрономите са открили 62 нови спътника, които обикалят около пръстеновидната планета Сатурн.

Новите открития увеличават общия брой на спътниците на планетата до над 100 и означават, че газовият гигант си връща короната на "крал на спътниците" на Слънчевата система, а Юпитер остава на втора позиция.

Преди това Сатурн имаше 83 спътника, признати от Международния астрономически съюз, така че с новата партида общият им брой достига невероятните 145. Откритието бележи още един важен етап за Сатурн, като планетата става първият известен свят в Космоса, около който обикалят повече от 100 спътника.

Новите луни бяха открити от екип, ръководен от Едуард Аштън, докторант в Института по астрономия и астрофизика на Академията Синика, който използва техника, наречена shift and stack, за да открие тези по-малки и по-слаби спътници около Сатурн.

Техниката използва набор от изображения, които се преместват със същата скорост, с която спътникът се движи по небето, за да се засили сигналът от този спътник. Спътници, които са твърде слаби, за да се видят на отделни изображения, могат да се разкрият в полученото "подредено изображение".

Астрономите са използвали този метод за търсене на спътници около ледените гиганти Нептун и Уран, но за първи път той се прилага за втората по големина планета в Слънчевата система - Сатурн.

Данните, използвани от екипа, са събрани между 2019 г. и 2021 г. в тричасови интервали от Канадско-френско-хавайския телескоп (CFHT) на върха на Маунакеа в Хавай. Те позволиха на астрономите да открият спътници около Сатурн с диаметър едва 2.5 км. Това е около две трети от дължината на Алеята на славата в Холивуд.

Въпреки че някои от спътниците бяха забелязани още през 2019 г., е необходимо нещо повече от това да се наблюдава обект близо до планета, за да се потвърди, че това е спътник, а не астероид, който прави кратко близко преминаване до тази планета. За да се превърнат тези обекти от "подозрителни спътници" в "потвърдени спътници" на Сатурн, астрономите трябваше да ги проследят в продължение на няколко години, за да се уверят, че всеки от тях действително обикаля около газовия гигант.

Извършвайки щателен процес на съпоставяне на обекти, засечени в различни нощи в продължение на 24 месеца, екипът проследи 63 обекта, които в крайна сметка потвърди като спътници. Един от тези спътници беше разкрит още през 2021 г., а останалите 62 бяха обявени постепенно през последните няколко седмици.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Виж още: НАСА ще изследва един от спътниците на Сатурн с огромна роботизирана змия