Някой ден може да имаме хуманоидни роботи, които да са толкова истински, че кожата им да изглежда и да се усеща, да зараства и да се движи точно като нашата. Екип от учени от Токийския университет и Харвардския университет проучва как това да се случи и процесът включва създаването на доста любопитни, отчасти ужасяващи и отчасти очарователни експериментални машини с кожа.

В статията си, публикувана в Cell Reports Physical Science, изследователите обясняват, че настоящите техники за формоване, използвани за създаване на еквиваленти на кожата, които могат да пасват идеално на 3D структури като роботизирани пръсти, нямат механизъм, който да може да "фиксира кожата към основния подкожен слой". За своето изследване те са използвали техника, която наричат "котви от перфорационен тип", вдъхновена от кожните връзки, като решение на този проблем.

Просто казано, кожните връзки поддържат кожата ни прикрепена към тъканта и мускулите под нея, така че тя не се разхлабва и не се разхожда навсякъде като плат на манекен, когато се движим. Екипът възнамерява неговите перфорирани анкери да заемат мястото на тези връзки в машините. За да демонстрират ефективността на метода при закрепването на синтетична кожа към "3D обекти със сложни контури", изследователите лепят еквивалент на изкуствена кожа върху изкуствена глава.

Те създават и роботизирано лице, покрито с еквивалент на дермата, което може да се усмихва. Когато машината произведе "плъзгащо се движение", за да имитира движението на лицето ни, когато се усмихваме, фабричната кожа се деформира, за да създаде усмихнато изражение. Макар че резултатът може да се стори страшен на някои, други го намират за забавен като анимиран герой.

Снимка: Unsplash/University of Tokyo

Виж още: Струпвания в сърцата на галактиките могат да предизвикат челен сблъсък на черни дупки