Китайската космическа служба разкри външния дизайн на скафандъра за бъдещите мисии на страната за кацане на Луната с екипаж. Китайската агенция за пилотирани космически полети (CMSA) представи извънземния лунен костюм на 28 септември в Чунцин, Югозападен Китай. CMSA също така набира предложения за име на костюма.

Скафандърът се разработва като един от елементите на целта на Китай да приземи астронавти на Луната преди 2030 г. Понастоящем Китай работи и по нова ракета-носител с човешки екипаж - Long March 10, космически кораб за дълбокия космос и спускаем апарат за екипажа на мисията. Проектира се и луноход за екипажа.

Като част от премиерата, промоционален видеоклип показа както външния вид, така и ключовите възможности на скафандъра. Астронавтите Уанг Япин, втората жена в космоса от Китай, и Чжай Чжиган са моделирали костюма.

Скафандърът е описан като костюм с цялостна защитна материя, която предпазва от суровата топлинна среда и лунния прах. Каската е с панорамен, противоотразяващ визьор. Шлемът носи и отделни камери с дълго и късо фокусно разстояние. На гърдите е разположена многофункционална интегрирана конзола за управление.

Костюмът носи и елементи на китайската култура. Червените ивици на горните му части са вдъхновени от лентите от известните „летящи апсари“ от изкуството на Дунхуан. Заявено е, че цялостният дизайн на лунния костюм се основава на стила на традиционните китайски брони.

За разлика от китайския костюм Feitian EVA, използван в ниска околоземна орбита, лунният костюм е проектиран да бъде лек, за да отговаря на изискванията за дейности в среда с ниска гравитация. Той позволява движения като клякане и навеждане.

„Костюмът дава възможност за повече действия. Така че при различни пози фитнесът не би трябвало да се повлияе след промяна на позата. Затова е необходимо по-добро прилягане към човешкото тяло“, казва пред Китайската централна телевизия Уан Чунхуей, заместник-главен дизайнер на системите за обучение на астронавти в Китайския център за изследване и обучение на астронавти.

Уанг допълни, че скафандърът е проектиран да се справя с различни тежки условия. Сложните фактори на околната среда включват вакуум и ниска гравитация, лунен прах и реголит, сложна топография на повърхността и екстремно високи и ниски температури. Освен това той трябва да защитава астронавтите от среда с висока радиация.

Китайският план за кацане с екипаж предвижда двама астронавти да престоят на лунната повърхност за кратко време - около шест часа. Въпреки това мисията е част от по-дългосрочни усилия за изследване на Луната.

Страната ще изпрати роботизирани мисии до южния полюс на Луната през 2026 г. и 2028 г. за проучване на ресурсите и тестове за използването им на място като предшественик на изграждането на лунна база. Международната лунна изследователска станция (ILRS) ще бъде изградена през 2030-те години. В крайна сметка тя ще може да приема краткосрочни човешки престои.

Междувременно НАСА работи по своята програма „Артемида“ за връщане на астронавти на Луната и изграждане на устойчиво лунно присъствие.

Снимка: Unsplash/CMSA

Виж още: Winamp Classic вече е с отворен код, за да може всеки да разгледа отблизо класиката от 90-те